01.11.2023.

06:10

Foto: Reuters

Planeta

Počelo je! "Ukrajinci, svi u rat!" Iz vojske hitno stigao zastrašujući poziv, ovo znači samo jedno!

- Sada zovem – ne svi u rov, već svi u rat, borite se najbolje što možete, shvatite da postoji pretnja da možda ostanemo bez zemlje - rekao je Jabčanka.

On je takođe izrazio mišljenje da svi Ukrajinci treba stalno da imaju na umu ideju potpune mobilizacije i da učestvuju u neprijateljstvima, ako ne direktno, onda finansijski podržavajući Oružane snage Ukrajine.

Ukrajina je pod vanrednim stanjem od 24. februara 2022, a sutradan je predsednik Volodimir Zelenski potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno je napuštanje zemlje. Sudski pozivi se mogu uručiti na raznim mestima: na ulicama, benzinskim pumpama ili u kafićima. Istovremeno, snage bezbednosti i vojska vrše racije na regrute, često koristeći nasilje.

Kako je rekao Sergej Rahmanin, član Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu Vrhovne rade, mobilizacija će morati da se pojača. Komandir čete 80. brigade Oružanih snaga Ukrajine Vladislav Ševčuk takođe je govorio za ukrajinske medije o potrebi totalne vojne obaveze.