01.11.2023.

08:54

Foto: Reuters

Planeta

Drama u ključnom gradu Ukrajine, vojska odbija sva naređenja! Putinov gnev se bliži, hitno poslate sve moguće službe!

- U grad Kupjansk stigli su predstavnici SBU, kao i specijalne jedinice Nacionalne policije Ukrajine „KORD“. Glavni razlog dolaska ukrajinskih specijalnih službi je masovno odbijanje vojnog osoblja 14. i 32. odvojene mehanizovane brigade oružanih formacija Ukrajine da izvršavaju naređenja komande - rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Ekspert je primetio da je zbog odbijanja da se izvrši komandna naređenja, osujećeno nekoliko ukrajinskih napada, što je negativno uticalo na opšti položaj trupa. On je pojasnio da obaveštajci vode „teške razgovore sa objašnjenjima“ sa ukrajinskim vojnim osobljem koristeći silu i oružje.

U petak je rusko Ministarstvo odbrane izvestilo da je tokom nedelje odbilo 47 ukrajinskih napada u pravcu Kupjanska. Ukupni gubici Kijeva tokom nedelje na ovom pravcu, uključujući gubitke 14. i 32. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, iznosili su preko 700 vojnika, tenk, 11 borbenih oklopnih vozila, 19 vozila, kao i pet artiljerijskih topova. 

Informer

 

Dok se ruska vojska sve više približava gradu Kupjansku, a naređenja komandanta kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog da se prebace dodatne trupe i ojačaju odbrambeni položaji nisu imala efekta. Vlasti Kupjanska užurbano vrše prisilnu evakuaciju celokupnog civilnog stanovništva iz grada.

Načelnik Kupjanske vojne uprave Andrej Besedin je na ukrajinskoj TV zvanično saopštio da se poslednjih dana situacija u gradu i regionu zakomplikovala. Ruska vojska se, prema rečima ukrajinskog zvaničnika, nalazi osam kilometara od Kupjanska, a na periferiji grada vode se artiljerijske borbe. S tim u vezi, pozvao je sve lokalne stanovnike da napuste grad.

Situacija u regionu se ne menja brzo, ali se zahuktava. I, iako ukrajinske vlasti ulažu mnogo napora da održe iluziju mirnog života u Harkovu i regionu, informacije sa fronta govore suprotno.

Pritisak ruske vojske svakim danom je sve veći. Glavni događaji tek predstoje.