31.10.2023.

23:09

Foto: EPA

Planeta

Bolivija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom: Ovo su zločini protiv čovečnosti

Te dve zemlje obnovile su odnose deset godina kasnije 2019. godine. Deset dana nakon napada palestinske grupe Hamas na Izrael i izraelske potpune opsade Pojasa Gaze koja je usledila, Kolumbija je zamolila izraelskog ambasadora da napusti zemlju.

Tokom nedavnog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predsednik Kolumbije je takođe kritikovao dvostruki pristup Zapada prema ratu u Palestini i izjavio da zapadnne zemlje treba da brane Palestinu iz istih razloga iz kojih brane ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Ovo su zločini protiv čovečnosti u Gazi“

Mamani je dodao da Bolivija poziva na prekid vatre i prekid „blokade koja sprečava ulazak hrane, vode i drugih bitnih elemenata za život“. Ministarka spoljnih poslova Marija Nela Prada rekla je da je konferencija za novinare sazvana „u vezi sa zločinima protiv čovečnosti počinjenim u Pojasu Gaze nad palestinskim narodom“.

Bolivija je među prvim zemljama koje su aktivno prekinule diplomatske odnose sa Izraelom zbog rata u Gazi, koji je Izrael pokrenuo nakon krvavog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1.400, a 240 oteto.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je u izraelskom kontranapadu do sada poginulo 8.525 ljudi, uključujući 3.542 dece. Izrael optužuje Hamas da koristi civilne zgrade da bi sakrio borce, komandante i oružje, što Hamas negira.