01.11.2023.

08:30

Foto: Shutterstock

Planeta

Počelo je! Američki komandosi stigli u Izrael, evo šta im je glavni zadatak!

- Aktivno pomažemo Izraelcima da urade niz stvari - rekao je Majer na konferenciji u Vašingtonu, prenosi Njujork tajms.

On je saopštio da je glavni zadatak američkih specijalnih snaga da pomognu Izraelu da „identifikuje taoce, uključujući i one koji su državljani SAD". 

Majer je odbio da saopšti koliko je američkih snaga za specijalne operacije trenutno u Izraelu. 

Drugi američki zvaničnici izjavili su za Njujork tajms da je Ministarstvo odbrane SAD poslalo nekoliko desetina komandosa poslednjih dana, pored malog tima koji je bio u Izraelu 7. oktobra i sprovodio ranije zakazanu obuku.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da će se komandosi pridružiti pripadnicima FBI, Stejt departmenta i drugim stručnjacima američke vlade za oslobađanje talaca, u konsultacijama sa izraelskim kolegama.

Snagama specijalnih operacija SAD nisu dodeljeni nikakve borbene uloge u Izraelu, ali se one konsultuju sa izraelskim kolegama „o složenim zadacima koji slede u  budućnosti“ u Pojasu Gaze, izjavio je Majer.

U razgovorima sa izraelskim kolegom, ministar odbrane SAD Lojd Ostin je naglasio potrebu za pažljivim razmatranjem načina na koji izraelske snage sprovode kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, gde Hamas poseduje složenu mrežu tunela ispod gusto naseljenih oblasti.

- Radićemo sa njima koliko god je to moguće, kako bismo im pomogli savetima o tim vrstama aktivnosti - rekao je Majer.

Nekoliko zapadnih zemalja tajno je premestilo male timove svojih specijalnih snaga bliže Izraelu, da pomognu u bilo kojoj potencijalnoj operaciji spasavanja i da budu u blizini, u slučaju evakuacije velikih razmera svojih građana iz Izraela ili Libana, navodi Njujork tajms.