05.11.2023.

00:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Brutalna klanica, svet zanemeo! Gubici Ukrajine naglo porasli! Čime ovo Rusi uništavaju čitave vojne jedinice?!

- Ukrajinski gubici su porasli na alarmantan nivo, delom zbog rada dronova - rekao je pešadijac ukrajinskih oružanih snaga sa nadimkom „Levša“.

Komandant 47. brigade sa nadimkom „Čekić” je zauzvrat primetio da ruska vojska puca „sa svim što ima” čim otkriju metu.

- Oni koriste dronove za napade, preciznu artiljeriju, mine i klizne bombe a u nekim slučajevima čak i bacaju diverzantske grupe u borbu - rekao je on.

Prema rečima drugog ukrajinskog vojnog lica, skoro je nemoguće sakriti se od drona.

- Dron može poleteti iznad svoje pozicije i da se maskira medju naše dronove. Kamere kod njega možda nisu najbolje, ali pri brzini od 150-160 km/h, svejedno će vas prestići. Ako nemate gde da se sakrijete, verovatno ste mrtvi - rekao je operater bespilotnih letelica sa nadimkom ‘Major’.

U članku se napominje da Rusija ima jasnu superiornost u broju bespilotnih letelica visoke klase, dok ukrajinske dronove sklapaju dobrovoljci, navodi se u članku.

Ukrajinska vojska od početka juna pokušava da napreduje u pravcu Zaporožja, Južnodonjecka i Bahmuta, ubacujući u borbu jedinice obučene i naoružane od strane NATO. Kako je naglasio Vladimir Putin, nije uspela da postigne značajnije uspehe ni na jednom sektoru fronta.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, od početka kontraofanzive, ukrajinske oružane snage su izgubile 90 hiljada ljudi i oko 600 tenkova.