01.11.2023.

17:02

Foto: Reuters

Planeta

Lavrov jasan, dalje ruke od Sirije, tamo su Rusi! Brutalno upozorenje Izraelu, ali i svima koji bi da presele rat iz Gaze u...

- Sergej Lavrov je istakao neprihvatljivost širenja oružane eskalacije na Siriju i druge zemlje regiona. U tom kontekstu je ukazao na neprihvatljivost izraelskih vazdušnih udara na sirijsku teritoriju, koji su postali sve češći usled situacije oko Pojasa Gaze - navodi se u saopštenju. 

Ministri su ukazali na rizik od pokušaja spoljnih snaga da Bliski istok u trenutnoj eksplozivnoj situaciji pretvore u arenu za ravnanje političkih računa, navelo je ministarstvo. 

- U tom kontekstu je ukazao na neprihvatljivost izraelskih vazdušnih udara na sirijsku teritoriju, koji su postali sve češći usled situacije oko Pojasa Gaze. Pozvali su na hitan prekid vatre u Gazi, baveći se humanitarnim problemima koji proističu iz neprijateljstava i razgovarajući o dugoročnom rešenju političkim i diplomatskim sredstvima na osnovu međunarodnog prava - ističu Lavrov i Fejsal

Strane su ponovile svoju posvećenost sprovođenju rezolucija Saveta bezbednosti UN o sirijskom rešenju na osnovu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.