01.11.2023.

20:14

Foto: printscreen telegram

Planeta

Odlazak u rat u Ukrajinu ili zatvor - ovo je izbor koji imaju izgrednici iz Dagestana! Kadirov predlaže "metak u čelo" za nepopravljive!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Dagestana saopštilo je da su na samom početku istrage snage bezbednosti privele 83 učesnika nereda i izvršile više od 50 pretresa. Pametni telefoni sa prepiskom i kompjuterska oprema sa dokazima o učešću u neredima već su zaplenjeni i beže poslati na veštačenje.

Na društvenim mrežama, pa čak i mediji, izgrednike su nazivali „jurišnicima" zbog „upada" na aerodrom. Iz policije Dagestana poručuju da nema potrebe da ih se naziva jurišnicima. 

- Oni će postati jurišnici u odredu koji će probiti najjača utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine. Ovo je za sada sramota (rođenja)! Mnogi Dagestanci traže da oni budu poslati na front - rekli su policajci.

Oni su dodali da neće pomoći „objašnjenja popularna u komentarima i tradicionalna za republiku: „ljudi su imali emocije" i „zatvaranje belaca je nacizam!" Svi će odgovarati striktno po zakonu, koji ne predviđa "emocije". 

Podsetimo, lider Rusije Vladimir Putin je na sastanku o događajima u Dagestanu poručio da onaj ko zaista brani istinu i pravdu sada se bori na frontu - kod Donjecka, Avdejevke, na Dnjepru. 

- Izbor pravog muškarca, pravog ratnika je da uzme oružje i  da bude tamo gde se donosi odluka, uključujući i budućnost palestinskog naroda - rekao je Putin.

Šef Dagestana Sergej Melikov rekao je da se učesnici nereda mogu "oprati od srama" u Severnom vojnom okrugu.

- Pre svega, ne smemo dozvoliti, čak ni na nivou informisanja, osećaj da je učešće u SVO kazna. SVO je odbrana interesa Rusije, što je oduvek bilo patriotsko, plemenito i časno delo čoveka. Svi odgovorni za nerede na aerodromu u Mahačkali dobiće ono što zaslužuju - zaključio je šef Dagestana, objasnivši da neće biti milosti ili snishodljivosti "ni za koga od njih".

Poznati politikolog Andrej Gusij objašnjava da zakonodavstvo dozvoljava osuđenoj osobi da nakon suđenja ode u zonu SVO (doneta su dva zakona - da bi osuđenik mogao da služi po ugovoru i da bude oslobođen krivične odgovornosti).

- Ali za to moraju postojati sve neophodne zakonske norme - od istrage, suđenja i na karaju presude - objasnio je veštak.

Melikov smatra da su u Dagestanu mnogi podlegli provokacijama, ali ih to ne oslobađa krivice.

- Na Kavkazu se učešće u takvim pogromima često smatra sramotom. Dakle, ako osoba ima želju da se iskupi za krivicu i popravi svoju reputaciju pred republike, Rusije, odabir puta specijalne operacije bila bi ispravna odluka - dodao je on.

Šef susedne Čečenije Ramzan Kadirov poručuje da je to mnogo bolja opcija nego dobiti metak u čelo.

- Ako imamo i jednu osobu koja ide na nedozvoljene nerede, pritvorite ga i zatvorite. Ili ispalite tri metka upozorenja u vazduh i nakon toga, ako se i dalje ne pridržava zakona, ispalite četvrti hitac u čelo - istakoa je Kadirov.