01.11.2023.

21:15

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Poljski plaćenici primoravaju Ukrajince na saoubilačke misije! Zarobljenici OSU kod Soledara im ispričali jezive stvari!

Izviđači ruskog dobrovoljačkog jurišnog korpusa Skifskog bataljona (BARS-35) otkrivaju da im se predalo nekpliko Ukrajinaca i da su im oni ispričali kako ih Poljaci teraju u borbu.

- Ukrajinci nisu hteli da idu, shvativši da ima minskih polja, ali Poljaci su ih pokušali silom naterati u misiju iz koje se ne bi vratili živi  - rekao je komandant izviđačke grupe sa pozivnim znakom Volja za RIA Novosti .

Drugi borac sa pozivnim znakom Krest je naglasio da u redovima Oružanih snaga Ukrajine (OSU) ima i mobilisanih građana i stranaca, na primer, iz Poljske i Letonije. Prema njegovim rečima, sukobi se između njih dešavaju prilično često.

Podsetimo, vojni ekspert u penziji pukovnik Viktor Litovkin rekao je u razgovoru za Izvestija da se broj stranih plaćenika u redovima Oružanih snaga Ukrajine smanjuje zbog neuspeha u ukrajinskoj kontraofanzivi. Ekspert je istakao da bi bez njih ukrajinska vojska teško mogla da rukuje stranom opremom.

Pre toga, list Izvestija je objavila belešku ruskog Ministarstva odbrane, čiji sadržaj su potvrdila tri izvora u Ministarstvu odbrane, u kojoj se navodi da se protiv ruske vojske u Ukrajini bori dve hiljade stranih plaćenika. Najveća grupa stigla je u Ukrajinu iz Poljske, više od 2,7 hiljada ljudi. Na drugom mestu su Sjedinjene Američke Države, odakle je došlo najmanje hiljadu ljudi. Po 900 ljudi došlo je iz Gruzije i Kanade, a 700 iz Belorusije, Velike Britanije i Rumunije.