02.11.2023.

17:32

Foto: Reuters

Planeta

Odmazda! Odgovor će biti surov: Hamas najavio krvavu akciju za bombardovanje civila

- Brigade Al-Kasam ispaljuju rakete na Tel Aviv kao odgovor na masakr civila - navodi se u saopštenju organizacije.

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas.

Nakon toga, borci organizacije prodrli su u pogranična područja na jugu Izraela. Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Informer

Tel Aviv

Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je 9 hiljada ljudi, preko 32 hiljade je povređeno. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, umrlo više od 1,3 hiljade ljudi. Ruska ambasada je saopštila da je tokom eskalacije sukoba ubijeno 20 Rusa, dvojica su uzeti kao taoci, a sedmoro se vode kao nestali. Prema različitim izvorima, oko 150 Izraelaca bi moglo biti zarobljeno od strane Hamasa. Sam pokret je naveo da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 zatvorenika.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina , rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN , a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u okviru 1967 graniči sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu-.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN uz aktivnu ulogu SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države - Izraela i Palestine , ali je stvorena samo izraelska.