03.11.2023.

14:09

Foto: youtube

Planeta

Zovu ga i "libijski soko" Ko je stvarno vođa najmoćnije paravojne organizacije na Bliskom istoku?

Ta najava izazvala je zabrinutost širom sveta, a stupci svetskih medija puni su članaka o tome da li će taj pokret (konačno) prići u pomoć Palestincima i ući u otvoreni rat protiv Jevrejske države.

Činjenica da se Nasralah do sada nije oglašavao bitna je i ako u obzir uzmemo to da je reč o čoveku poznatom po svojim zapaljivim govorima, koji je poslednjih godina stekao reputaciju kao jedan od najpopularnijih i najharizmatičnijih lidera u arapskom svetu.

Ko je zaista Hasan Nasralah, "libanski soko" i lider najmoćnije paravojne organizacije na Bliskom istoku?

Odrastanje u senci rata

Hasan Nasralah rođen je 31. avgusta 1960. u okolini Bejruta. Iako nije dolazio iz preterano religiozne porodice, obrazovanje je nastavio u medresi u Balbeku, centru šiitskog učenja u Libanu. U tom periodu mladi Nasralah postaje politički aktivan u šiitskom pokretu Amal.

Nasralah je 1976. dobio priliku da školovanje nastavi u medresi Mohameda Bakira al Sadra u Nadžafu, u Iraku, a priča se da ga je i sam ajatolah pohvalio kao dobrog učenika i talentovanog lidera.

U tom periodu Nasralah se upoznaje sa učenjem budućeg lidera Islamske revolucije u Iranu ajatolaha Homeinija, ali i sa svojim sunarodnikom Abasom Musavijem, koji će nekoliko godina kasnije postati jedan od osnivača Hezbolaha.

Po povratku iz Iraka, Nasralah nastavlja sa obrazovanjem, a nakon toga i predaje u Musavijevoj školi.

Izraelska invazija - prekretnica 

Izraelska invazija na Liban 1982. predstavljala je prekretnicu u građanskom ratu u toj zemlji, ali i u životu mladog Nasralaha. On je te godine učestvovao u formiranju koalicije nekoliko manjih šiitskih organizacija otpora protiv okupacije južnog Libana - iz koje će u narednim godinama izroditi Hezbolah.

"Partija Boga" je tokom osamdesetih godina izrasla u najmoćniju paravojnu organizaciju u Libanu i najveći pokret otpora protiv Izraelaca. Kada je građanski rat - ali ne i izraelska okupacija - konačno okončan 1990, Hezbolah je postao jedina organizacija u Libanu kojoj je dozvoljeno da zadrži oružje.

Još jedna prekretnica dogodila se 1992, kada su Izraelci ubili tadašnjeg lidera Hezbolaha i Nasralahovog mentora Abasa Musavija. Nasralah je, po zahtevu iranskog vođe ajatolaha Alija Hamneja, preuzeo vođstvo tog šiitskog pokreta - funkciju na kojoj je i danas.

Pod Nasralahovim vođstvom, Hezbolah je postao ozbiljan protivnik izraelskih snaga u južnom Libanu. Njegova reputacija u arapskom svetu značajno je porasla nakon što je stoički podneo ubistvo svog sina Muhameda Hadija, koji je stradao u napadu izraelskih snaga krajem 1997. godine.

Kada su Izraelci objavili fotografije tela njegovog sina i ponudili da ga zamene za delove tela izraelskih vojnika ubijenih u ranijoj zasedi, njegov odgovor je bio: "Zadržite ga. Imamo mnogo više ljudi poput Hadija, spremnih da se ponude svoje živote borbi".

Izrael je okupaciju južnog Libana konačno okončao 2000, u velikoj meri zahvaljujući delovanju Hezbolaha. U intervjuu za "Vašington post", iste godine, Nasralah je rekao da se protivi svakom pomirenju sa Izraelom i da ga ne priznaje kao državu.

- Protiv sam bilo kakvog pomirenja sa Izraelom. Ne priznajem čak ni prisustvo države koja se zove 'Izrael'. Smatram njegovo prisustvo i nepravednim i nezakonitim - rekao je on tom prilikom.

Harizmatski lider

Tokom 30 godina na čelu Hezbolaha, Nasralah je postao jedan od najpoznatijih, ali i najpopularnijih političara u arapskom svetu. Poznat kao dobar govornik, on se pristalicama često obraća direktno, u TV nastupima.

Nakon uspešnog rata protiv Izraela 2006, Nasralahova reputacija dodatno je ojačana. Čak je i "Njujork tajms" pisao da "arapski svet ima novu ikonu".

- Prošli su dani praznih pretnji Gamala Abdela Nasera, Sadama Huseina i Jasera Arafata - pisao je njujorški list, a tu još dodaju:

- Nasralah je jedini arapski lider koji zaista radi ono što kaže da će uraditi.

Nasralah je posebno voljen među Palestincima: njegove fotografije često se mogu videti na protestima širom Zapadne obale, a o njemu je napisana i popularna pesma "Libanski soko".

- On se razlikuje od drugih heroja jer se suprotstavlja Izraelu, nije uplašen i ne ćuti - rekla je jedna Palestinka za "Al Džaziru" 2008. godine.

Upravo je Nasralahova principijelnost ono što najviše plaši Izraelce: on do sada nije slao prazne pretnje. Zbog toga će ceo svet pomno pratiti šta će reći.