03.11.2023.

19:43

Foto: Twitter.com

Planeta

Horor u Gazi! Izrael granatirao medicinski konvoj: Tela Palestinaca razbacana svud po ulicama (VIDEO)

Portparol ministarstva Ašraf Al-Kudra rekao je ranije da će teško ranjene Palestince, koje treba hitno prebaciti u Egipat na lečenje, poslati iz grada Gaze i sa severa na jug enklave.

Vlasti Gaze saopštile su da je konvoj pogođen dok je išao iz bolnice Al-Šifa u Gazi sa 15-20 teško ranjenih pacijenata i trebalo je da stignu do graničnog prelaza Rafa sa Egiptom kako bi nastavili da se leče u inostranstvu. "To su bile teško ranjene žrtve kojima ne možemo pomoći u bolnici", rekao je Ašraf al-Kudra, portparol ministarstva zdravlja Gaze.

Ali Palestinski Crveni polumesec (PRCS) je kasnije saopštio da je meta napada bila „grupa vozila hitne pomoći koja se vraćala iz misije da preveze povređene ljude do granice u Rafi“.

PRCS je takođe podelio kratak video koji prikazuje oštećeno vozilo hitne pomoći poprskano nečim što se čini krvlju.

Izraelska vojska je saopštila da proverava izveštaj o napadu.

Istovremeno, francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su u izraelskom napadu na Gazu pogođeni Francuski institut i redakcija agencije AFP, ali da nema izveštaja o povređenima.

Ministarstvo je zatražilo od izraelskih vlasti da "odmah" ponude "razumljive" razloge za napad.

AFP je na Ks objavio da su kancelarije agencije teško oštećene u granatiranju izraelske vojske u četvrtak.

Niko od osoblja sa punim ili skraćenim radnim vremenom nije bio u kancelarijama u vreme udara. Svi su evakuisani na jug Pojasa Gaze 13. oktobra.