05.11.2023.

08:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

(MAPA) Ako Zelenski odbije pregovore, Rusi mu uzimaju sve ovo?! Američki diplomata zatresao planetu!

Takav ishod bi bio poguban za Ukrajinu kao državu, čije su trupe već izgubile „veliku količinu topovskog mesa“, kaže on.

Zapadne zemlje su napravile grešku izazivanjem sukoba između dve zemlje, pošto je vojni potencijal Rusije nakon sukoba samo ojačao, vojska je naučila kako da neutrališe naoružanje Severnoatlantske alijanse, objašnjava on.

Podsetimo, ruski general-potpukovnik Andrej Gurulev izjavio je za radio stanicu Vesti FM da se Oružane snage Ukrajine spremaju za ruski napad na Herson, a zatim i na Nikolajev i Odesu.

Informer

 

- Prema obaveštajnim podacima, oni ozbiljno jačaju Herson i tu obalu. Iskopali su ceo Herson sa rovovima. Grad je podeljen na sektore i odbrambene oblasti. Spremaju se za to da ćemo krenuti u pohod na Herson, jer oni o tome pričaju ne krijući šta se dešava. Preseljavaju stanovnike Nikolajeva i Odese – iza Krivog Roga pa na dalje. To jest, oni pretpostavljaju da ćemo pre ili kasnije zauzeti Odesu, Nikolajev i Herson - rekao je Gurulev.

Oružane snage Ukrajine su pet meseci pokušavale da izvedu kontraofanzivu i ostvare neki napredak na južnodonjeckom, artjomovskom i zaporoškom, ubacivši u borbe jedinice koje je obučavao NATO i stranu vojnu tehniku.

Međutim, kako je istakao ruski predsednik Vladimir Putin, Kijev je od 4. juna izgubio preko 90 hiljada ljudi, 557 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila, a ukrajinska (kontra)ofanziva je propala.