05.11.2023.

13:50

Foto: Printscreen You Tube, Tanjug/AP

Planeta

Ekspert za Ukrajinu šokirao svet: Izrael neće pobediti, evo i zašto! Vojska ima veliki problem, rešenje je samo jedno, ali...

Međutim, Izrael to ne planira da uradi, jer „želi jeftin rat“, naglasio je geopolitički posmatrač.

- Oni se bore iznad zemlje. Oni vrše ograničene tunelske operacije. Ali ne uspevaju da pobede Hamas. Da biste pobedili Hamas, morate da idete skroz u podzemlje i morate da zatvorite celu mrežu tunela - rekao je on.

Riter je ponovio da je sve što Izrael trenutno radi „uništavanje postojeće infrastrukture“ , i da to izaziva sve veći broja smrtnih slučajeva civila, dodajući:

- I dalje postoji ideja da će na kraju tuneli biti ponovo izgrađeni, da će Hamas ponovo izrasti i da Izrael nikada neće pobediti ovu 'ideju otpora' - zaključuje američki obaveštajac.

Tuneli Hamasa su troslojni. Prvi nivo uključuje komunikacione prolaze koji omogućavaju kretanje jedinica, prenos oružja i municije. U drugom nivou su smeštene radionice i fabrike za izradu projektila, a na trećem nivou, na dubini od oko 40-60 metara ispod zemlje, kriju se štabovi, koji su zaštićeni betonski ojačanim poklopcem.