05.11.2023.

14:10

Foto: Tanjug

Planeta

Počeo rat Zelenskog i vojnog vrha Ukrajine! Smena generala izazvala lančanu reakciju, sada više nema povratka!

Zelenski je preko emisara optužio generala Zalužnog da teze o zastoju u ratu s Rusijom olakšavaju posao agresoru" i izazivaju "paniku" među zapadnim savetnicima, piše Njujork tajms.

Drugim rečima, Zelenski je putem televizijskog nastupa njegovog šefa kabineta Ihora Žovkve pokrenuo novi obračun sa delovima vojno-bezbednosnog aparata, a ovaj put se čini da se razlika u stavovima vojnog i civilnog vođstva Ukrajine pretvorila u provaliju.

Glavna krivica Zalužnog jeste u tome što je napisao ozbiljni esej za Ekonomist u kojem je opisao kako Ukrajina počinje da gubi bitke (ne i rat) jer je došlo do važnih promena u ruskoj taktici. Jedna od tih promena jeste masovno korištenje jeftinih napadačkih, eksplozivnih dronova, što je početkom rata bila taktička prednost Ukrajinaca.

Sada su, međutim, jeftini ruski dronovi zaustavili ukrajinsku ofanzivu, a politički vrh Ukrajine očigledno teško guta realistične procene generala.

Njujork tajms navodi da je raskol sa vojskom Zelenski diskretno priznao i Ursuli fon der Lajen, predsednici Evropske komisije, tokom poslednje posete, rekavši da "postoje poteškoće, kao i različita mišljenja".

Zelenski je bio prinuđen da prizna da je situacija teška, ali je istovremeno insistirao da se ne radi o zastoju, a pri tome je sproveo akciju smenjivanja jednog od najvažnijih zamenika generala Zalužnog - generala Viktora Horenka, komandanta specijalnih snaga koji se istakao organizacijom više uspešnih napada iza neprijateljskih linija, uključujući uništavanje delova ruske flote i infrastrukture na Crnom Moru.

U Ukrajini su posebno slavljene sabotaže u organizaciji Horenka na ruskoj teritoriji, kao i više uspešnih dalekometnih napada projektilima. U subotu je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov informisao javnost da je naložio smenu Horenka, ali je odbio da obrazloži razloge.

Zalužni je, međutim, pretekao već pokrenutu proceduru uklanjanja s dužnosti važnog saradnika, tako što je ga je sam smenio, a što je dodatno razljutilo Kijev. Odnosi između Zelenskog i vrha ukrajinskih oružanih snaga napeti su od smene više visokih oficira koje je Kijev oterao sa funkcija tokom leta.

Odnosi Zelenskog s ukrajinskim vojnim vrhom počinju da brinu SAD, glavne saveznike Ukrajine.

"Američki vojni oficiri koji su radili s generalom Horenkom bili su iznenađeni vešću o njegovoj smeni i opisali su blizak i učinkovit radni odnos koji su imali s njim... Komentatori, uključujući poslanika ukrajinskog parlamenta, rekli su da se smena generala Horenka do sada čini najznačajnijim i potencijalno razornim političkim mešanjem u vojno procesuiranje rata", objavio je Njujork tajms.