05.11.2023.

16:00

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Ako Zelenski uradi ovo, sve je gotovo! Putinovu stravičnu odmazdu osetiće ceo svet! Poljaci digli uzbunu, nismo spremni za ono što dolazi!

- Zalužni je otvoreno priznao jednu stvar- sa trenutnim nivoom obuke ukrajinskih vojnika, sa trenutnim nivoom snabdevanja sa Zapada, i sa trenutnim nivoom ruskih sposobnosti, ovaj sukob danas ne može da se završi uspehom za Ukrajinu - rekao je Paček.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajinci ne mogu samostalno efikasno da koriste oružje koje isporučuju zapadne države, jer za to nemaju potrebno znanje i obuku.

General je napomenuo, da u ovom slučaju Ukrajini može pomoći samo direktno raspoređivanje zapadnih specijalista i vojnog osoblja na samom frontu, što obećava i opasne posledice za Rusiju.

- Postoji samo jedan način za preokret na frontu, da zapadni oficiri rukuju oružjem na frontu. O tome međutim nema dogovora. Ne vidim nikakvu mogućnost da bi Ukrajina mogla da računa na održavanje savremenih sistema na teritoriji Ukrajine od strane vojnog i civilnog osoblja zapadnih zemalja, jer bi to značilo uključivanje ovih država u ovu situaciju, a postojao bi rizik i od izbijanja sukoba velikih razmera i odmazde Rusije, onim zemljama koje ulaze u ovaj sukob - kaže ekspert.

Paček je dodao, i da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine napravio mnogo kardinalnih grešaka prilikom pokretanja ofanzive, pošto Ukrajinci nisu mogli da se nose sa ruskom vojskom.

Valerij Zalužni je ranije priznao zastoj u sukobu, i rekao, da „najverovatnije neće biti dubokog prodora“.

Prema publikaciji u časopisu „Ekonomist“, Kijev i Zapad očekivali su više od ukrajinske kontraofanzive. Prema rečima Zalužnog, u skladu sa udžbenicima NATO-a, četiri meseca je trebalo da bude dovoljno da ukrajinske snage stignu do Krima.