05.11.2023.

17:05

Foto: EPA/googlemaps

Planeta

Pariz upozorio Afriku: Ne menjajte Francusku za Rusiju! Kasno su se setili, "crni kontinent" više ne veruje Parizu!

Kolona je istakla kako je došla u Nigeriju da istakne "snažan rast saradnje", ali je i najavila vraćanje 150 miliona dolara, koje je proneverio bivši vojni vladar Nigerije general Sani Abača!

Podsetimo, Abača, koji je umro 1998. godine, osumnjičen je za pljačku pet milijardi dolara javnih sredstava, navodi Transparensi Internešonal. Novac ukraden iz zemlje prebačen je u inostranstvo i završio je u finansijskim institucijama u nekoliko evropskih zemalja i SAD. Nigerija i dalje radi na povratu novca.

Kada je novinar upitao Kolonu da li Pariz "gubi kontrolu" na afričkom kontinentu, misleći na prekid odnosa sa Malijem, Burkinom Fasom i Nigerom, ministarka je odgovorila: "Ne bih menjala Francusku za Rusiju, da sam ti".

Ove tri afričke zemlje su bivše francuske kolonije čije su propariske vlade zbacile vojske. Najnoviji državni udar dogodio se ovog leta u Nigeru.

Burkina Faso, Mali i Niger su deo regiona Sahel, koji takođe uključuje Čad i Mauritaniju. Kolona je izjavila novinarima da "Sahel ne predstavlja celu Afriku", napominjući da "ima mnogo različitih i pozitivnijih situacija izvan Sahela".

U međuvremenu, mnoge afričke zemlje održavaju tople odnose sa Rusijom. Na Samitu Rusija-Afrika, koji je održan u Sankt Peterburgu u julu, prisustvovali su predstavnici sve 54 afričke zemlje, uključujući 45 šefova država ili vlada.

Tokom sastanka na samitu sa privremenim predsednikom Malija Asimijem Goitom, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Moskva izdvojiti dva miliona dolara za kupovinu hrane za tu afričku zemlju putem kanala UN.

Rusija nastoji da razvija trgovinsku i investicionu saradnju sa Malijem, izjavio je Putin, napominjući da Moskva ima „rastući trgovinski promet sa mnogim afričkim zemljama".

Putin je dodao da se Rusija i afričke zemlje zajedno zalažu za izgradnju „pravednije arhitekture svetskog poretka u suprotnosti sa neokolonijalnom politikom Zapada".