06.11.2023.

19:05

Foto: Fotoilustracija

Planeta

Iran preti ratom SAD ako ne zaustave masakr u Gazi! Moćna sila na Bliskom istoku više nema strpljenja

Zvaničnici Teherana prete ozbiljnim posledicama Vašingtonu, koji nijednom dosad nije pozvao na prekid neprijateljstava između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Ništa od obećanja

Iranski ministar odbrane Muhamed-Reza Aštijani rekao je da će se SAD suočiti s posledicama kakve nikad nisu osetile ako odmah ne obustave krvoproliće u Pojasu Gaze, koje traje već mesec dana i u kojem je stradalo više od 10.000 stanovnika te palestinske enklave.

- Naš savet Amerikancima je da odmah zaustave rat u Gazi i sprovedu prekid vatre, inače će biti teško pogođeni - rekao je Aštijani.

Istovremeno, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani optužio je američku vladu da podržava izraelske "ratne zločine".

- Zločinačka dela Izraela, uz potpunu podršku Sjedinjenih Država, prikazuju arogantan duh Vašingtona, koji podstiče mržnju među narodima širom sveta - kazao je Kanaani.

Pretnje Teherana Americi upućene su tri dana nakon što je Vašington poslao poruku Iranu da će tražiti prekid vatre u Pojasu Gaze. To je otkrio iranski ministar spoljnih poslova Husein Amirabdolahijan, koji je naglasio da uprkos tome Vašington u praksi podržava genocid nad Palestincima.

- Američka strana nam je pre tri dana poslala poruku u kojoj je navela da SAD nastoje da uspostave primirje u Palestini i da su već preduzele mere u tom pogledu. Međutim, Vašington u praksi samo podržava genocid nad Palestincima. Nadamo se da će Sjedinjene Države promeniti spoljnu politiku u vezi s palestinsko-izraelskim sukobom što je pre moguće i da će prestati da podržavaju izraelski režim - rekao je Amirabdulahijan.

Netanijahu: Ovo je rat civilizacije protiv varvarstva

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je juče da njegova zemlja ne vodi samo sopstveni rat protiv palestinske militantne grupe Hamas, budući da je to i "bitka civilizacije protiv varvarstva".
- Ako civilizacija ne prevlada, prevladaće varvarstvo, to je i vaša bitka - rekao je Netanijahu tokom sastanka s bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim u Jerusalimu.
Netanijahu je nazvao Hamas "najdivljijim neprijateljem" kojeg su Jevreji videli još od Holokausta. Denkov se saglasio da je potrebno "iskoreniti Hamas" i pozvao je na oslobođenje talaca, ali i na omogućavanje isporuke pomoći Gazi.

U međuvremenu, sukob između Izraela i Hamasa postaje sve oštriji. Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da su snage jevrejske države u potpunosti opkolile grad Gazu.

- Pešadijska brigada Golani opkolila je grad Gazu, stigla do mora i drži položaje. Grad Gaza je, takođe, opkoljen i s juga. U stvari sada postoji sever Pojasa Gaze i jug. Još funkcioniše koridor duž kojeg se stanovnici severa enklave i Gaze mogu kretati ka jugu - kazao je Hagari.

Spremni za Hezbolah

On je dodao da vojska izvodi opsežne udare u Pojasu Gaze.

- Sada su široko rasprostranjeni udari na terorističku infrastrukturu ispod zemlje i iznad nje - istakao je Hagari.

S druge strane, načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi kazao je da su snage jevrejske države spremne da u svakom trenutku krenu na sever, ka granici s Libanom, gde se prethodnih dana vode borbe između Izraela i Hezbolaha.

- Postavili smo cilj da znatno obnovimo bezbednosnu situaciju na granicama, ne samo ka Pojasu Gaze. Izraelska vojska je u svakom trenutku spremna na ofanzivu na severu, gde se Izrael graniči s Libanom. Shvatamo da to može da se desi i verujemo da je naša odbrana jaka - rekao je Halevi.

Tinejdžer ubijen nakon što je izbo dvoje policajaca

Neimenovani Palestinac, tinejdžer star samo 16 godina, juče je nožem izbo dvoje službenika izraelske granične policije u Jerusalimu, pre nego što ga je policija ubila. Odmah je uhapšen još jedan osumnjičeni, a nadležni kažu da se njegova veza s napadačem i samim napadom istražuje.
Kako je saopštila izraelska policija, tinejdžer, stanovnik istočnog Jerusalima, izbo je nožem izraelske policajce - muškarca i ženu, i to kod Herodove kapije u starom gradu u Jerusalimu. Odmah nakon toga je ubijen, a njegov saučesnik uhapšen.
Žena policajac je teško ranjena i u kritičnom je stanju, dok je muškarac lakše povređen i stabilno je.

Tagovi: