06.11.2023.

22:26

Foto: EPA

Planeta

(VIDEO) Šta to radi Astana?! Opet zabila nož u leđa Rusiji! Zapadu će dostaviti ključni resurs na koji Moskva ima tapiju!

Kazahstanski proizvođači pripremaju rezerve za proizvodnju kako bi mogli da „reaguju na zahteve tržišta", i mogli bi da pokušaju da zamene gorivo proizvedeno u Rusiji, rekao je Jeržan Mukanov, generalni direktor nacionalne nuklearne kompanije „Kazatomprom".

Kazahstan je na listi najvećih dobavljača uranijuma. On može da smanji udeo Rusije na svetskom tržištu, ali je malo verovatno da će uspeti da izbaci Moskvu, prokomentarisao je postojeće trendove Vsevolod Šimov, savetnik predsednika Ruske asocijacije za baltičke studije.

Zapadu je teže da pronađe zamenu za neobogaćeni uranijum, nego da pronađe dobavljače nafte i gasa, a da ih ne kupuje od Rusije, dodao je Šimov.

- Ovo je mnogo oskudniji resurs. Za Zapad je utoliko važnije da smanji udeo Rusije na globalnom tržištu nuklearne energije, gde ona i dalje drži vodeću poziciju - rekao je ekspert.

Stručnjak je dodao, da su Sjedinjene Države najveći potrošač nuklearne energije; Vašington kupuje gorivo višestruko više nego Evropa. Amerikanci su nakon početka SVO-a samo povećali obim kupovine nuklearnog goriva iz Rusije.

- Zato rastanak sa ruskim uranijumom neće biti tako lak. 2022. smo povećali izvoz nuklearnog goriva u SAD, uprkos svim sankcijama - rekao je Šimov.

Rusija do sada nema konkurenciju u ovoj oblasti, ali Kazahstan to može postati. S tim u vezi, ekspert je pozvao ruske zvaničnike da se „pokrenu" i povećaju cenu nuklearnog goriva.

Podsetimo, ovo nije privi put da u posčlednjih nekoliko meseci Astana zabija nož u leža Moskvi. Rusija i Kina su u septembru žestoko su kaznili Kazahstan zbog dvostruke igre sa Zapadom! Astana se očigledno preigrala i nepotrebno ušla u dil sa SAD, zaboravivši da je upravo Moskva igrala ključnu ulogu u stabilizaciji unutarpolitičke situacije u Kazahstanu početkom 2022. godine!

Astana je prihvatila sankcije Zapada Rusiji i doslovno ih se pridržava. Prvo su lokalne banke prekršile bilateralni sporazum sa Rusijom o prihvatanju plaćanja u rubljama, a prošlog leta Astana nije dopustila da uđe u Rusiju partija kineskih bespilotnih letelica „DJI Agras T30" u vrednosti od preko 15 miliona rubalja. Ove bespilotne letelice bile su namenjene poljoprivrednim potrebama.

Informer

 

Takođe treba napomenuti, da je Astana ostala izvan igre i u slučaju „Južnog transportnog koridora". Planovi su uključivali Kazahstan u ovaj projekat, ali je Astana svojim delovanjem izboksovala da je Peking i Mosklva zaobiđu. Novi put vodi sa juga Kirgizije u Uzbekistan, odatle u Turkmenistan i preko kaspijske luke Turkmenbaši do Astrahana.