07.11.2023.

22:44

Foto: Shutterstock

Planeta

Rusija je već pobedila Ukrajinu - zašto nije potpisana predaja Kijeva? I NATO to zna, ali...

U stvari, "tehnički" su Oružane snage Rusije prošle jeseni porazile Oružane snage Ukrajine, ali Rusija se time ne hvali, već jednostavno čeka zimu i proleće da dokrajči ukrajinski nacionalistički režim! Čak i strani mediji misle tako (samo čitajte National Interests, Politico, Time, Business Insider, Militari Vatch, itd.).

Obaveštajni stručnjak Grigorij Riper za Pravda.Ru  analizira da će mnogi, kao i 2022. godine, reći: "Ukrajina će se smrznuti, prestati da se bori i predati se. 

- Ne. Neće ove zime. Preživeće ovu zimu, tešku, goru nego prošlu, ali će preživeti. Kraj će doći na proleće ili sledeće zime (ako se vojni sukob oduži) - rekao je on.

Ekspert smatra da će sa dolaskom mrazeve početi tradicionalna poziciona borba protiv ofanzive Oružanih snaga Rusije. 

- Ukrajina će se povući, organizujući medijske napade, terorističke napade. Dobiće i Abramse, koji će goreti, baš kao Leopardi sa Bredlijima i Čelendžerima... F-16 će Rusi uništavati na aerodromima sa kojioh poleću, možda će imat i neke uspehe, ali to neće pomoći - smatra Riper.

Vojni eksperti kao važan faktor u slagalici ističpu i izbore u Sjedinjenim Državama, ali i nagomilano nezadovoljstvo u Americi, ali i u EU koja je umorna od pomoći Ukrajini. To će dovesti do smanjenja finansiranja Kijeva, a unutrašnji problemi u Kijevu (izbori i njihovo otkazivanje, nezadovoljstvo naroda i vojske, itd.) dodatno će oslabiti Kijev, navode obaveštajci. 

- Ukrajinu čeka hladno vreme. Ruski udari na energetsku infrastrukturu, vojnu i transport. Rusi će kilometar po kilometar brisati odbranu Ukrajinaca, tako da je na proleće sasvim moguće da će Rusija pripojiti nova područja. Tada će početi pregovori o predaji i o  novim granicama Ukrajine - smatra Riper.

Osim toga, Rusija je dobila (i dobija) kolosalno neprocenjivo borbeno iskustvo, veštinu da vodi savremene vojne operacije, kao nijedna zemlja na svetu.