08.11.2023.

23:22

Foto: EPA/SAYED MUSTAFA

Planeta

Rusi ubili 510 Amera u Ukrajini! Plaćenik iz SAD Metju Vandajk otkrio ono što Vašington krije kao "zmija noge"!

Tvrdnje Vandajka potvrdio je 3. novembra i jedan od boraca izviđačke jedinice Vazdušno-desantnih snaga Ruske Federacije. On je pretpostavljne izvestio je da su izviđači Novorosijske vazdušno-jurišne brigade tokom bitke naišli na francuske snajperiste u oblasti Rabotina u Zaporoškoj oblasti. 

Napomenuo da je njihova jedinica naišla i na afroameričke i poljske plaćenike.

Vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Litovkin ističe da se broj stranih plaćenika u redovima Oružanih snaga Ukrajine smanjuje zbog neuspeha kontraofanzive Kijeva. On navodi da će se njihov broj značajno smanjiti, a bez njih ukrajinska vojska teško može da rukuje stranom opremom.

Ruskoj vojsci u Ukrajini suprotstavlja se oko dve hiljade stranih plaćenika, od kojih je većina koncentrisana na zaporoškom pravcu. Ovo se navodi u analitičkoj belešci koju je sačinilo Ministarstvo odbrane Rusije. Od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajinu su došli militanti iz 88 država, većinom iz Poljske i SAD

U njihovim programima obuke učestvije veliki broj privatnih vojnih kompanija. 

Prema dostavljenim podacima, od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je stiglo više od 12,7 hiljada dobrovoljaca iz 88 država. Više od 5,4 hiljade militanata je ubijeno, a 5,3 hiljade se vratilo u zemlje porekla. 

U Ukrajini se trenutno nalazi 2.000 plaćenika, navodi se u dokumentu.