09.11.2023.

09:50

Foto: EPA

Planeta

Zapad nokautiran! Putin u Kazahstanu saopštio neverovatne vesti! Svi očekivali da udare na Rusiju, a dešava se nešto sasvim suprotno!

Prema njegovim rečima, Rusija je jedan od ključnih ekonomskih partnera Kazahstana, a Moskva je u kazahstansku ekonomiju, prema ruskim podacima, uložila malo više od 17 milijardi dolara. Raste upotreba i nacionalnih valuta u međusobnom plaćanju, dodaje Putin, tako da se one danas u međusobnoj trgovini koriste u 75 odsto slučajeva, kako su ranije tokom dana javili ruski mediji.

- 76 regiona Rusije imaju direktne partnerske veze sa Kazahstanom, a ove godine održana su efikasna putovanja ruskih zvaničnika u različite delove Kazahstana - rekao je Putin, te zaključio:

- To pokazuje koliko se uspešno razvijaju naši ekonomski odnosi.

Prema rečima Putina, Rusija je za Kazahstan glavni izvor šećera, pšenice, ječma, pilećeg mesa i nekih drugih proizvoda, ali i prirodnog đubriva.

Tokajev: Strateški partneri

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev istakao je da su Moskva i Astana strateški partneri i dodao da zemlje imaju veliki potencijal za dalje proširenje trgovinske saradnje. Do sada je sprovedeno u delo 30 zajedničkih projekata, a još 60 njih za sada je u stadijumu realizacije ili se na drugi način radi na njima. 

Prema njegovim rečima, ruske investicije u Kazahstan ocenjuje se da iznose više od 20 milijardi dolara, a trgovinski promet poljoprivrednih proizvoda između dve zemlje povećan je dva puta. 

Informer

 

Kada je reč o sveukupnom trgovinskom prometu dve zemlje, on je ove godine porastao za dodatnih sedam odsto u periodu od januara do avgusta. 

Tokajev je, takođe, dodao da i Rusija i Kazahstan ulaze u top 10 svetskih lidera po izvozu žitarica.

Osim toga, istakao je da bi novi transportni koridori kroz centralnu Aziju i logističke rute, koje bi vodile do Kine, mogli biti prepoznati kao potencijalno nove sfere saradnje.

Naglasio je i da je bitno raditi na razvoju čitave poljoprivredne nauke u Rusiji i Kazahstanu. 

Loši odnosi?

Podsetimo, već duže vreme na Zapadu, ali i u samoj Rusiji se sve više priča o pogoršanim odnosima Moskve i Astane. U Kazahstanu je nedavno otvoren NATO centar za mirovne operacije. 

Odnosi između Kazahstana i NATO konsolidovani su još 1994. godine okvirnim dokumentom "Partnerstvo za mir" i programom bilateralne vojne saradnje između strana. Ali interakcija između alijanse i Astana uspostavljena je još ranije – 1992. godine, kada je Kazahstan pristupio Severnoatlantskom savetu za saradnju (od 1997. godine, Evroatlantskom partnerskom savetu).

Od 2007. godine u Kazahstanu funkcioniše NATO program za unapređenje obrazovanja u oblasti odbrane (DEEP). Realizuje se zajedno sa Kazahstanskim univerzitetom nacionalne odbrane.

Ranije je postalo poznato da Kazahstan i Jermenija planiraju da napuste ODKB. Verovatno su u Jerevanu zaboravili da su mirovnjaci iz Ruske Federacije zaustavili azerbejdžanske trupe u Nagorno Karabahu novembra 2020. godine, a u Astanu su zaboravili kako su u januaru 2022. godine, Rusi bukvalno spasili kazahstansku vlast od "obojene revolucije".