09.11.2023.

17:55

Foto: Shutterstock

Planeta

Gotovo je! Stigla potvrda iz Bele kuće: Izrael obustavlja vojne operacije

Pauze treba da omoguće humanitarnoj pomoći da uđe u opkoljenu enklavu i omogući civilima da pobegnu od borbi.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je da će Izrael objaviti vreme pauze tri sata ranije.

- Izraelci su nam rekli da neće biti vojnih operacija u ovim oblastima tokom trajanja pauze i da ovaj proces počinje danas - rekao je Kirbi, nazvavši ga „koracima u pravom smeru“.

Kirbi je rekao da je odluka Izraela da dozvoli pauze od četiri sata usledila nakon „užasnog angažmana administracije da pokuša da osigura da humanitarna pomoć može da uđe i da ljudi mogu bezbedno da izađu“. On je dodao da će pauze pružiti "kratke prilike" za bezbedan prolazak talaca koje drži Hamas.

On je rekao da je angažman došao na nivoima u celoj administraciji, uključujući između predsednika Džoa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, i okarakterisao ih kao „značajan“ prvi korak.

Informer

Bela kuća

- Pozivamo Izraelce da minimiziraju civilne žrtve i da učine sve što mogu da smanje te brojke - rekao je Kirbi, rekavši da će obezbediti „prostor za disanje na nekoliko sati“ kako bi se civili sklonili od opasnosti.

Izrael upozorava civile da se presele u južnu Gazu dok napada ciljeve na severu, zadatak koji se pokazao teškim – ako ne i nemogućim – za mnoge Palestince u enklavi. Civili nisu mogli da napuste Gazu u velikom broju od početka rata; grupama stranih državljana i nekim povređenim Palestincima je nedavno dozvoljeno da izađu iz enklave.

On je dodao da bi SAD želele da se dnevne pauze nastavljaju sve dok je potrebna humanitarna pomoć u Gazi.

Bajden je kasnije u četvrtak ponudio više uvida u svoje razgovore sa Izraelcima, rekavši novinarima da se zalaže za humanitarnu pauzu dužu od tri dana.

Upitan da li je tražio od Netanjahua trodnevnu pauzu u vojnim operacijama kako bi pomogao ovaj proces, on je rekao: „Tražio sam pauzu mnogo više od tri dana. Da“, kasnije dodajući, „Tražio sam još dužu pauzu za neke od njih.“

Upitan da li je frustriran Netanjahuom i da li je izraelski premijer slušao stvari koje je predsednik tražio, on je umanjio zabrinutost, ali je rekao da je to „trajalo malo duže nego što sam se nadao“.