09.11.2023.

20:17

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Potoci krvi će teći Evropom! Ukrajina je samo zagrevanje pred ozbiljan okršaj: SAD guraju kičmu NATO-a u rat sa Rusijom

Ovo je izjavio Aleksej Fenenko, u emisiji „Krim 24“, profesor Moskovskog državnog univerziteta, istoričar, doktor političkih nauka.

- Ne tako davno su objavljeni arhivski dokumenti iz kasnog staljinovog vremena. Bilo je veoma zanimljivih materijala o početku „Hladnog rata“ 50-ih godina, a Staljin je izjavio sledeće: „Njihov „Hladni rat“ je po mnogo čemu bio veliki blef, jer nemaju drugu kopnenu vojsku. Mi možemo mirno da spavamo dok Zapad ne napravi drugu kopnenu vojsku. Samo bombardovanje, čak i atomsko bombardovanje, ne može dobiti rat“, otkriva stručnjak“

„Sledi kolaps UN, pa kolaps sistema, koji je nama i Sjedinjenim Državama dao privilegovana mesta u svetu. Zašto i kome ovo treba? Ako je tako, onda je zadatak Amerikanaca bio drugačiji – da negde nađu vojnike, negde da nađu veliku kopnenu vojsku za rat sa našom zemljom“, naglasio je istoričar.

Informer

 

Prema njegovim rečima, sva dešavanja u „Hladnom ratu“ i posle „Hladnog rata“ bila su diktirana, između ostalog, i potragom za takvom kopnenom vojskom. Posle „Kubanske raketne krize“, Amerikanci su pokušali da u to uključe Kinu i njenu vojsku, koju su pripremali za vojni sukob sa Sovjetskim Savezom.

„Sada, čim im se ukrajinska vojska pojavila na raspolaganju, dobili smo veliki vojni sukob u Evropi. Verovatno prvi po razmerama od Drugog svetskog rata, i nikakvo nuklearno oružje, nikakvo nuklearno odvraćanje nisu sprečili sukob koji sada vidimo.

Pitanje je, da li će se Amerikanci zaustaviti na ovome? Sudeći po njihovim zvaničnim izjavama i dokumentima, uključujući i NATO programe, neće se smiriti. Ukrajina je za njih samo seme, ona je poligon za budući veći sukob sa Rusijom, ali da bi došlo do novog velikog sukoba sa Rusijom potrebna je kopnena vojska.

Amerikanci će biti spremni da ga podrže flotom, avijacijom i satelitskom konstelacijom. Međutim, najvažnije je da će im za ovo još trebati vojnika, a danas ih traže i pripremaju da nam ih suprotstave“, smatra Fenenko.

Ekspert je kao pogodne, nazvao armije niza zemalja – Finske, Švedske, Poljske i Nemačke.

Finska je sasvim pogodan materijal za novu anti-Rusiju- ona je isti fragment istorijskog Ruskog carstva kao i Ukrajina. Često zaboravljamo da je Helsinki nekadašnji Helsingfors, Hanko bivši Gangut, baze naše matične ruske flote pre revolucije.

Informer

NATO Rusija

Ovu državu je sasvim moguće pretvoriti u novu anti-Rusiju. O baltičkim zemljama je sve jasno, one su pretnja Kalinjingradu. Sledi Švedska, a mi smo navikli da mislimo da su Šveđani tako mirno, samozadovoljno društvo.

Međutim, setimo se kakva je histerija bila u Švedskoj, zbog tristogodišnjice Poltavske bitke, kako su tamo oživljavala antiruska osećanja, a već negde 2010-11. u Švedskoj su pokrenute rasprave o scenariju vojnog sukoba sa Rusijom u Baltičkom moru. Odnosno, neka vrsta oživljavanja vremena Petra Velikog u novoj istorijskoj fazi razvoja“, istakao je naučnik.

Odnos Poljske prema Rusiji ne izaziva sumnju u njenu spremnost za borbu, posebno uzimajući u obzir njene pretenzije na Zapadnu Ukrajinu, pa čak i na Zapadnu Belorusiju.

- Pa, sigurno će biti pokušaja da se Nemačka nahuška protiv nas. Kada kažu, zašto Nemačka, ja odgovaram- ko još u Evropi može zaista da se suprotstavi Rusiji? Samo se nemačka vojska može suprotstaviti, od trenutka kada je francuska vojska prestala da bude stvarna.

Finska, Poljska, Litvanija, Švedska – sve je to dobro, kao dodatna težina. To je dobro za ravnotežu, ali pravi okvir oni mogu stvoriti samo na osnovu nemačke vojske - zaključuje Fenenko.