09.11.2023.

22:36

Foto: Shutterstock

Planeta

Put u nepovrat! Zbogom racionalnosti: Roberts otkrio cilj rata na Bliskom istoku

- Cilj je uvući Iran i Siriju u sukob, kako bi neokonzervativci mogli da nastave ratove na Bliskom istoku - rekao je on.

Kako je primetio analitičar, transfer velikog broja američkih trupa, naoružanja i vazduhoplovstva potvrđuje namere Vašingtona u regionu.

- Izgleda da niko ne sluša racionalne glasove. Drugim rečima, ništa ne sprečava da sukob izmakne kontroli - požalio se Roberts.

Ujutro 7. oktobra Izrael je bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u granična područja na jugu jevrejske države, gde su otvorili vatru i na vojsku i na civile, a takođe su uzeli taoce. Vojno krilo pokreta, Brigada Al-Kasam, objavila je operaciju „Al-Aksa poplava“.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju „Gvozdeni mačevi“ u pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice, i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u enklavi. Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze- obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva.