11.11.2023.

08:30

Foto: Reuters

Planeta

Izrael će Palestince zameniti sa 100.000 Indijaca: Dil Tel Aviva i Nju Delhija u završnoj fazi

Izraelski građevinski sektor se suočava s nedostatkom radne snage zbog ukidanja radnih dozvola palestinskim radnicima nakon napada Hamasa 7. oktobra. Glas Amerike citira Haima Feiglina, potpredsednika Izraelskog udruženja građevinara, koji je rekao "trenutno pregovaramo s Indijom".

- Čekamo odluku izraelske vlade da to odobri. I nadamo se da ćemo angažovati 50.000 do 100.000 radnika iz Indije kako bismo mogli da građevinski sektor vratimo u normalu - rekao je on.

Feiglin objašnjava da je Izrael u ratu i da Palestinci, koji čine bezmalo 25 odsto građevinskih radnika, sada ne dolaze jer im nije dozvoljen boravak u Izraelu.

Podsetimo, u maju ove godine indijska vlada je potpisala bilateralni sporazum s Izraelom koji bi trebalo da omogući useljavanje 42.000 indijskih radnika. Kako se navodi u saopštenju izraelskog ministarstva spoljnih poslova, 34.000 radnika namenjeno je za građevinski sektor, a preostalih 8.000 za medicinske sestre.

Ipak, posle napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i brutalne odmazde jevrejske države u Pojasu Gaze neizvesno je da li indijska vlada i dalje podržava preseljenje hiljada svojih građana u Izrael.

Indija je, da sve bude još intrigantnije, 26. oktobra bila jedini član grupe južnoazijskih država koja je odlučila da se uzdrži od glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji kojom se traži "humanitarno primirje" u Gazi. Rezolucija je dobila podršku 120 zemalja članica, dok joj se protivilo 14 država, dok se 45 zemalja uzdržalo od glasanja.