11.11.2023.

08:00

Foto: Reuters

Planeta

Arapi prete, ali neće na Izrael zbog Palestine! Jevrejska država može da radi šta hoće u Gazi

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom govora podrške Palestini čak je govorio da je na pragu "rat krsta i polumeseca". Iran danima preti vojnom intervencijom ako Izrael ne prestane sa ubijanjem Palestinaca, Hezbolah s vremena na vreme ispali poneku raketu na izraelske položaje i to je sve.

Koliko je, ipak, verovatan rat Arapa i Izraela i koje zemlje i pokreti mogu da uđu u neprijateljstva, analizirala je ruska "Gazeta".

Informer

Erdogan na palestinskom protestu

Nisu spremni

Vojni stručnjaci smatrali su da bi u rat protiv Izraela najpre mogao da uđe Hezbolah, paravojna libanska šiitska organizacija koja se zalaže za stvaranje islamske države u Libanu po uzoru na Iran. Prošle nedelje u Bejrutu lider Hezbolaha šeik Hasan Nasralah obratio se svojim pristalicama.

Iako su posmatrači očekivali u najmanju ruku deklaraciju o totalnom džihadu protiv Izraela i Zapada i invaziju Hezbolahovih snaga na severne regione Izraela, ništa od toga se nije dogodilo. Nasralah se uglavnom fokusirao samo na kletve protiv neprijatelja.

U vojnom delu svog govora rekao je kako "Hezbolah još nije stigao do tačke u kojoj može da pobedi Izrael".

Informer

Hezbolah

- Naša bitka nije stigla do nokaut faze i još nam treba vremena, ali pobeđujemo - poručio je lider Hezbolaha.

Ipak, zbog islamske solidarnosti šeik Hasan Nasralah je dodao: "Mi smo već u ratu sa Izraelom. Od 8. oktobra. Naše granične operacije ciljaju neprijateljsku opremu i vojnike."

Dakle, zašto se Hezbolah ustručava da svom silom udari na Izrael! Šta znači fraza lidera Hezbolaha "još nismo stigli do tačke kada možemo da pobedimo Izrael". Odgovor je prost, uključivanje Hezbolaha u rat u ovoj fazi znači samo jedno - masivni raketni i vazdušni udari izraelskog vazduhoplovstva i američke mornarice će naneti pokretu neprihvatljive gubitke u ljudstvu i opremi, a Liban će biti pretvoren u gomilu ruševina.

Američka ujdurma

S druge strane, ni bliskoistočne države i monarhije za sada ne žele da uđu u rat sa Izraelom zbog pogroma Palestinaca u Gazi. Sećanja na poraz iz 1973. još uvek su sveža, a tada su milioni vojnika regularnih armija napali Izrael.

Pored toga, trenutno postoje neke vojnotehničke okolnosti za potencijalne učesnike invazije na Svetu zemlju. Države Bliskog istoka uglavnom su opremljene američkim oružjem i vojnom opremom. Posebnost američkog naoružanja je u tome što, na primer, jordanski F-16 ne može da pogodi izraelski F-16 zbog posebnosti softvera američkih lovaca prodatih arapskim državama.

Pored toga, verovatno postoji mnogo "obeleživača" u drugom američkom oružju, posebno u automatizovanim sistemima i radarskoj opremi, koji će se sigurno isključiti u pravom trenutku za Pentagon.

Tu su, za svaki slučaj, i dve udarne grupe nosača aviona američke mornarice, zajedno sa podmornicama za nuklearne napade.