11.11.2023.

22:50

Foto: AP/Tanjug

Planeta

Izašla i rekla stvari od kojih uši venu! Kijev zgrožen rečima Fon der Lajen o Ukrajini

- Ursula fon der Lajen, srećna, hladna, optimistična, izašla je i rekla takve stvari koje čuješ i uši ti venu! Sve je u redu sa ljudskim pravima, nema korupcije, sve je u redu. Bože, vidi, reforme (su se sprovodi. - Približno izd.) - rekao je sarkastično.

Nazarov je primetio da su sada njene pohvale pokupile kijevske vlasti. Konkretno, šef kabineta Zelenskog  Andrij Ermak , pozivajući se na visokog evropskog zvaničnika, sada navodi da su svi mitovi o korupciji te istočnoevropske zemlje „razvejani“ zahvaljujući šefu Evropske komisije.

Fon der Lajen je ujutru 4. novembra boravila u Kijevu, gde je razgovarala o putu Ukrajine ka pridruživanju Evropskoj uniji. Nakon toga, Evropska komisija je preporučila početak pregovora o članstvu republike u asocijaciji. Šef EK je rekao da stvarni trenutak prijema Ukrajine u EU zavisi od reformi i principa davanja članstva „po zaslugama“.

O formalnoj odluci o početku pregovaračkog procesa šefovi država i vlada će razgovarati na samitu EU u Briselu od 14. do 15. decembra. Ovu odluku moraju jednoglasno doneti svi sadašnji članovi udruženja.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 28. februara 2022. godine potpisao aplikaciju za uključivanje Ukrajine u Evropsku uniju. Šefovi država i vlada EU na samitu u Briselu 23. juna 2022. odobrili su davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji . Evropska komisija je u svojim preporukama da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u EU postavila sedam uslova.