13.11.2023.

06:10

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Goreće Evropa! Moćna sila počela pripreme za rat sa Rusijom! U jezivom dokumentu pomenuli i Kinu!

Po njegovim rečima, danas niko ne može da sumnja u to da je potreban moćan Bundesver. 

- Naš mirovni poredak je u opasnosti - upozorio je Šolc, pominjući i rat Hamasa i Izraela i dodao da je Nemačkoj potrebna "dugoročna, trajna promena kursa".

Kancelar je to poručio na političko-vojnoj konferenciji na kojoj su predstavljene promene u strateškom razmišljanju Berlina, formulisane na 34 stranice vojno-strateške doktrine. 

U dokumentu se navodi da se rat "vratio u Evropu", te da "Nemačka i njeni saveznici ponovo moraju da se suoče sa vojnom pretnjom".

"Ruska Federacija će ostati najveća pretnja miru i bezbednosti u evroatlantskom području", ocenjuje se u doktrini, uz napomenu da Kina "sve agresivnije polaže prava na regionalnu nadmoć".

To je prva nova doktrina od 2011. godine - vremena kada je Dmitrij Medvedev bio predsednik Rusije.

- Prve smernice odbrambene politike za više od decenije su odgovor na novu realnost - obrazložio je ministar odbrane Boris Pistorijus.

Nemačka će ove godine dostići cilj postavljen u okviru NATO saveza - izdvajanje dva odsto BDP-a za odbranu, ali sam novac nije dovoljan da Bundesver bude spreman za borbu.

Nova doktrina predviđa da će Nemačka smanjiti strane misije kako bi se fokusirala na evropsku i nacionalnu odbranu i postala "spremna za rat".