12.11.2023.

21:07

Foto: EPA

Planeta

(VIDEO) Ratovao sa policijom puna 34 sata! Građanin Rajha i obožavalac Staljina nađen mrtav!

Prema preliminarnim informacijama, policija je prvo stigla do njegove kuće kako bi izvršila odluku okružnog suda jer je on odbio da upiše dete u školu. On se tada zabarikadirao se u sopstvenoj kući i branio se od policije 34 sata. Kada su policajci konačno ušli u zgradu, muškarac je već bio mrtav. Tokom opsade u kući su bili njegov brat, bivša supruga i sin.

Kako prenosi Bild, još nije jasno kako je muškarac preminuo, da li ga je upucala policija ili je izvršio samoubistvo. 

Za sada se zna da se 10. novembra zabarikadirao se u svojoj kući i otvorio vatru iz mitraljeza na policajce koji su došli da izvrše odluku Okružnog suda. Napadač je pretio da će dići objekat u vazduh ako policija krene u napad. Policija je oko mesta pucnjave  postavla barikade. Grad Milover Land se nalazi otprilike 20 km severozapadno od Brandenburga na Havelu.

Drama je trajala više od dan i po! Najpre je iz zgrade je izašao muškarac koji je odmah priveden. Kasnije se ispostavilo da je to brat strelca. Okružni sud u Potsdamu izdao je nalog za njegovo hapšenje i osumnjičeni je odveden u zatvor Vrizen.

Uveče 11. novembra žena i njeno dete uspeli su da napuste kuću. Posle ponoći, bivša supruga strelca pojavila se na vratima i predala sina Odeljenju za mlade. U tom trenutku zločinac je počeo da puca, ali nikoga nije povredio.

Trideset dva sata nakon opsade, policija je i dalje pokušavala da savlada muškarca. Igrala je na vrfeme, smatrajući da će se "pucač u jednom trenutku umoriti". Oko podneva sledećeg dana, eksplozija je potresla kuću. Kako je došlo do detonacije ostaje nejasno, pišu mediji. Policija je potom ušla u zgradu i zatekla mrtvog osumnjičenog.

Kako prenosi Fokus , pozivajući se na agencije za provođenje zakona, u kući je pronađeno vatreno oružje, municija i ručna bomba.  Mediji su preneli da je počinilac živeo u kući sa suprugom i troje dece. U gradu se porodica opisuje kao „prijateljska i otvorena".

- Poznajem čoveka, živim 20 metara od njega. Ovde je živeo nekoliko godina, uvek je bio prijateljski nastrojen i nikada se nije isticao po nečemu neprijatnom. Njegova partnerka je raskinula sa njim i povela decu sa sobom - ispričao je jedan od meštana ovog grada. 
Prema Tagesschauu, kancelarija za mlade se zainteresovala za porodicu jer je muškarac navodno odbio da upiše dete u školu. Policija je u njihovu kuću došla po nalogu Okružnog suda.

Radio RBB je javio da je pokojnik Rajhsburgovac. Pripadnici ovog nacionalističkog pokreta ne priznaju legitimitet Savezne Republike Nemačke i sebe smatraju građanima Nemačkog Rajha. Novinar kanala ARD i ZDF Lars Vinkelsdorf napisao je na društvenim mrežama da je strelac imao "slabost za Staljina i Rusiju zbog svog porekla".