13.11.2023.

11:45

Foto: EPA

Planeta

Kraj je blizu! Šolc traži pregovore, Rusija mu ekspresno odgovorila! "Putin je..."

- U sadašnjoj situaciji sa njim treba razgovarati iznova i iznova, šta sam radio prošle godine i šta ću raditi u budućnosti - rekao je on.

Istovremeno, kancelar je dodao da je za početak rusko-ukrajinskih pregovora neophodan „odlučan korak“ Moskve. Prema njegovim rečima, reč je o povlačenju trupa. Šolc je dodao da Rusija „očigledno nije spremna“ za to sada.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je ruskim novinarima reči nemačkog kancelara Olafa Šolca o njegovoj spremnosti za dijalog sa Putinom.

- Predsednik nikada ne isključuje kontakte, predsednik uvek govori da je otvoren za različite kontakte, posebno na najvišem nivou. Ali predsednik je uvek bio i ostaje pristalica efektivnih kontakata, ne samo zbog samog procesa, već zarad rezultata - rekao je Peskov.

Slušajući nemačkog kancelara, prema rečima portparola, još uvek nije primetno da se interesi Ruske Federacije uzimaju u obzir.

- Međutim, vremenom može doći do promene pozicija niza rukovodilaca EU - dodao je portparol Kremlja.

On je istakao i da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da razgovara sa ruskim predsednikom o situaciji u Pojasu Gaze.

- Razgovor na visokom nivou sa turskom stranom biće dogovoren u narednim satima - rekao je Dmitrij Peskov.