14.11.2023.

13:37

Foto: EPA/EFE/Terje Pedersen

Planeta

Kuva u Sredozemnom moru! SAD rasporedile grupne nosače na ključnu tačku, Britanija i Francuska stražare, dok Nemačka...

Kako napominje izraelska vojska, SAD su spremne da upotrebe grupe nosača aviona upućene u Sredozemno more ako postoji ozbiljna pretnja. Očigledno je reč o riziku uključivanja moćnijih igrača u palestinsko-izraelski sukob, na primer Irana.

Borbene snage u Sredozemnom moru

Podsetimo, čim je počela izraelska vojna operacija u pojasu Gaze, SAD su poslale dve udarne grupe nosača aviona u istočno Sredozemno more. Tada je u region poslata nuklearna podmornica. Velika Britanija i Francuska poslale su svoje brodove u istočni deo Sredozemnog mora.

Osim toga, specijalne snage nemačke vojske i policije prebačene su na ostrvo Kipar, navodno da bi obezbedile evakuaciju nemačkih državljana iz zone sukoba.

Izrael "ohrabren"

Portparol izraelske vojske je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Državama na prisustvu njihovih nosača aviona u Sredozemnom moru.

Raspoređivanje vojnih grupa za napade od strane Vašingtona na izraelsku obalu smanjuje rizik od širih pretnji, a američko vojno prisustvo "ohrabruje mnoge Izraelce", rekao je izraelski vojni zvaničnik.

Informer

Američki nosač aviona

Američke vlasti, uveren je Lerner, ne bi demonstrirali silu i spremnost da je koriste da za to ne postoje odgovarajući razlozi. Međutim, takvi razlozi su prisutni i s tim u vezi akcije Sjedinjenih Država izgledaju opravdano i korisno za Izrael, navodi Komanda izraelske vojske