14.11.2023.

16:42

Foto: EPA

Planeta

Tužbu protiv Netanjahua podneli pojedinci, a ne država Turska

Bivši poslanik Turske Partije pravde i razvoja, Metin Kulunk, zajedno sa advokatima Mukahitom Birincijem i Burakom Bekirogluom, podneo je peticiju istanbulskom tužilaštvu, tražeći da se Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) podnese prijava protiv izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, prema izveštaju državne novinske agencije Anadolu.

Peticija navodi da je Netanijahu "pred očima celog sveta počinio ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti". Takođe se ističe da on "ne okleva da koristi oružje zabranjeno međunarodnim pravom".

Dokument koji kruži društvenim mrežama jeste verodostojan, a tužbu je objavio bivši poslanik vladajuće turske Partije pravde i razvoja, Metin Kulunk, ujedno i jedan od njenih podnosioca.

Osim Kulunka, tužbu su Glavnom tužilaštvu u Istambulu podneli i advokati Mukahit Birinci i Burak Bekiroglu i to sa zahtevom da se ona pošalje Međunarodnom krivičnom sudu. 

U podnetoj prijavi se ističe da „Netanijahu, zajedno sa svojim saradnicima, treba da bude suđen pred Međunarodnim krivičnim sudom u skladu sa međunarodnim krivičnim standardima“.

Burak Bekiroglu je takođe naveo da prijava turskih građana protiv Netanijahua još uvek nije upućena MKS-u, već se trenutno razmatra od strane turskog Ministarstva pravde.

Prvobitna informacija koju smo preneli da je država Turska podnela tužbu MKS protiv Netanijahua, je dezinformacija jer to nije moguće iz razloga jer nije potpisnik Rimskog statuta. 

Dakle, tužbu su podneli pojedinci, a ne Republika Turska kako se to navodilo u prvobitnom tekstu, što je moguće potvrditi na osnovu skenirane verzije tužbe koja se deli na internetu. 

Ankara zvanično nije dala komentar na ovaj apel koji su podneli turski građani.