14.11.2023.

16:52

Foto: printskrin You tube

Planeta

(VIDEO) Počelo naoružavanje! Još jedna država nabavila "barak MX", snaga mu je ogromna

Ovaj posao će biti najveći u istoriji prodaje ovog vojnog oružja, navodi se još u publikaciji... "Barak MX" je integrisani sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane dizajniran da pruži zaštitu od raznih vazdušnih pretnji.

Njegovo raspoređivanje je moguće i na kopnenim i na morskim nosačima. Od tipa presretača zavisi koja oblast je na udaru: raketa "barak MRAD" (srednjeg dometa) ima domet ispaljivanja od 35 km, "LRAD" (velikog dometa) 70 km, "ER" (prošireni domet, specijalno dizajniran za zaštitu od balističkih pretnji, maksimalno preopterećenje do 50 G) dostiže 150 km.

Protivraketni odbrambeni sistemi opremljeni su aktivnim tragačem za radio-frekvenciju koji im omogućava da efikasno gađaju ciljeve malog radarskog preseka, kao i visoko manevarske objekte.

Za otkrivanje ciljeva odgovoran je širok spektar AESA radara (i kopnenih i brodskih) kompatibilnih sa sistemima protivvazdušne odbrane, kao što su MMR, MF STAR, ALPHA. Centar za borbeno upravljanje (BMC) koordinira sve delove protivvazdušnog kompleksa. Može se nalaziti na mobilnim, prenosivim i stacionarnim platformama.

Vertikalni lanser Transporter Erector (TEL), postavljen na šasiju poluprikolice, opremljen je kontejnerima sa osam projektila, a njihova mogućnošću ispaljivanja je pod uglom od 360 stepeni.

Njegovo vreme postavljanja traje dva minuta.