14.11.2023.

19:34

Foto: EPA

Planeta

Više nije potreban! NATO okrenuo ćurak, SAD žele da se otarase Zelenskog što pre

- Narativ NATO- a o Zelenskom se potpuno promenio. SAD žele da se otarase svog štićenika! Klasičan potez! - predložio je on .

Prema rečima političara, šefu kijevskog režima se preti zbog otkazivanja predsedničkih izbora 2024. godine. Osim toga, Filipo je dodao da Vašington sada pokušava da optuži Ukrajinu za umešanost u podrivanje Severnih tokova.

- Rat se privremeno preselio na Bliski istok. Zelenski više nije potreban - zaključio je on.

Krajem prošle nedelje, Vašington post imenovao je 48-godišnjeg ukrajinskog pukovnika Romana Červinskog za koordinatora napada na Severne tokove . Prema izvorima publikacije, on je navodno imao centralnu ulogu u terorističkom napadu i dobijao naređenja od ukrajinskih zvaničnika koji su izveštavali glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija  Zalužnog.

Eksplozije na ruskim izvoznim gasovodima Severni tok i Severni tok 2 dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Kako navodi Nord Stream AG, nesreća je bez presedana, a vremenski okvir za popravku je nemoguće proceniti. Švedska , Danska i Nemačka vode istrage, ali nisu došle do konkretnih rezultata.

Kremlj je ovu vanrednu situaciju nazvao aktom međunarodnog terorizma. Tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak po predmetnom članu.