15.11.2023.

22:58

Foto: Tanjug/AP/Shutterstock

Planeta

Preokret kod Bahmuta, Rusi iznenadili Ukrajince! Panika u Avdejevci, Rusi zatvaraju klješta! Ukrajina pokušava desante na Dnjepru!

Posade ruskih haubica razaraju uporišta Ukrajine kod Krasnog Limana

Posade haubica D-30 Centralnog vojnog okruga (CMD) u zoni specijalne operacije na krasnolimanskom pravcu uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Posade 122-mm haubica D-30 Centralnog vojnog okruga izvršile su vatreni nalet na uporište Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije, uništivši uporište Oružanih snaga Ukrajine. Prema podacima izviđačkih grupa Gardijskog motorizovanog puka Centralnog vojnog okruga, vojnici su stigli na položaje i izveli napad na pažljivo kamuflirano poljsko uporište ukrajinskih nacionalista na krasnolimanskom pravcu, primoravši neprijatelja da napusti područje“, saopštio je ruski vojni resor.

Artiljerci Centralnog vojnog okruga ističu visoku efikasnost haubice D-30 zbog njene visoke tačnosti, brzine paljbe i karakterističnog zvuka prilikom gađanja.
 

Ludnica u Kijevu! Šta ovo reče Zalužni?! Zelenski ostao bez teksta, o njegovom izrazu lica priča cela Ukrajina!

 

Ruski padobranci uništili nekoliko uporišta Ukrajine kod Bahmuta

Ivanovski padobranci uništili su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine u području Bahmuta u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Izviđanjem dronom otkrivena su kamuflirana neprijateljska uporišta. Tačne koordinate su prosleđene pripadnicima protivvazdušne odbrane. Oni su odmah prešli na liniju gađanja i brzo uništili kamuflirano uporište ukrajinskih oružanih snaga“, navodi se u izveštaju.

U resoru su pojasnili da je vatra ispaljena iz protivavionskih topova ZPU-4 i S-60. Tokom rada na artjomovskom pravcu, ivanovski protivvazdušni padobranci su pogodili desetine neprijateljskih uporišta, kao i veliki broj lakih oklopnih vozila.
 

 

Alarm! Ratni jastrebovi SAD-a poslali Ukrajini jezivu poruku! Nadolazeću katastrofu više ništa ne može da zaustavi!

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage zatvataju klješta oko Avdejevke; OSU pokušava desante na Dnjepru (VIDEO/MAPA)

Na Starobeljskom pravcu u sektoru Kupjanska, ruske jedinice napreduju u oblasti Masjutovke i Ivanovke. OSU, pod pritiskom pešadije i artiljerije Oružanih snaga Rusije, povlači se zbog velikih gubitaka. Zbog nedostatka ljudstva, OSU počinje da formira kombinovane odrede iz raštrkanih jedinica, pokušavajući da održi uporišta sa „kompletom“ jedinica.

U pravcu Soledara, nakon proširenja zone kontrole na severnom krilu u blizini rezervoara Berhovka, borci Oružanih snaga Rusije su koncentrisali napore na zauzimanje visova u oblasti Klešćejevke na južnom krilu Bahmuta. Trenutno je vraćena kontrola nad prugom na severu sela i obližnjim šumskim zasadima. Međutim, bez zauzimanja strateških kota, kontrola nad Klešćejevkom je besmislena: jednostavno nema gde da se učvrsti, a samo selo se nalazi u niziji i dobro je pokriveno vatrom.

U pravcu Donjecka, ruske trupe nastavljaju operaciju zaokruživanja Avdejevskog utvrđenog područja u pokretu klješta. Na severu su ukrajinske formacije, pod ruskom artiljerijskom vatrom, bile prinuđene da se povuku iz sela Petrovskoje (Stepovoje): trenutno je naselje u sivoj zoni, jedinice Oružanih snaga Rusije su se konsolidovale na istočnoj periferiji, proširenje zone kontrole duž železničke pruge.

Kraj! Nož u leđa Zelenskom, Amerika se okrenula Putinu! Ovaj potez može da znači samo jedno!

Postoji napredak i na strani deponije: ruska vojska je očistila postrojenja za tretman jugoistočno od deponije pepela Avdejevskog koksare. Trenutno nema napredovanja sa dominantnih visina u grad niti napada na samu elektranu. Ruske trupe koje su napredovale iz Jasinovataje uspele su da zauzmu do 40% industrijske zone na jugoistoku Avdijevke i sada odbijaju napade ukrajinskih formacija na okupiranim linijama.

U centru je odlučeno da se nanese maksimalna šteta od vatre mikrookrugu Himik kako bi se utvrđena područja pod kontrolom OSU dejstvom FAB-a sravnila sa zemljom. Na zapadnom krilu još nije bilo napredovanja prema Severnom i Tonjenjku, ali su se ipak pojavili pozicioni uspesi u pravcu Pervomajskog: zona kontrole severno od sela je proširena, međutim, preuranjeno je govoriti o njenom skorom zauzimanju.

Na zaporoškom pravcu, Oružane snage Ukrajine ne odustaju od pokušaja da napreduju i pokažu bar neki uspeh na glavnom pravcu kontraofanzive. Kao i ranije, taktika OSU se svodi na uništavanje ruskih položaja vatrom i potiskivanje ruskih oružanih snaga sa prve linije odbrane. Logika je jednostavna: ako je pozicija popunjena “gvožđem”, biće je nemoguće koristiti.

Posle salve vatre, ukrajinske formacije bacaju oklopna vozila u samoubilačke napade, izlažući ih napadima iz ruskog oružja. Samo što je tokom protekle nedelje intenzitet ukrajinske artiljerijske vatre značajno smanjen. A ruske trupe već idu u kontranapade.

Ruske trupe su sa juga ušle u selo Pjatihatki, koje se nalazi u sivoj zoni. To je postalo moguće nakon suzbijanja vatrenih tačaka Oružanih snaga Ukrajine na okolnim visovima. Prerano je donositi zaključke; kontrola sela bez osvajanja taktičkih kota malo rešava. Ukrajinske oružane snage su više puta pokušale da napadnu sa 10. armijskim korpusom u pravcu Kopanija i predgrađa Rabotina, ali ruske oružane snage ne samo da su odbile napade, već su i preuzele inicijativu, napredujući pola kilometra u jednom od šumski pojasevi.

Na hersonskom pravcu ruska grupa trupa „Dnjepar“ vodi nadolazeće borbe u okolini sela Krinki, gde su pre skoro mesec dana uspele da uđu i učvrste se jurišne jedinice Oružanih snaga Ukrajine. I pored toga što su pre par dana Oružane snage Ukrajine uspele da prošire zonu kontrole u ​​šumskim zasadima južno od naselja, ruski borci su ukrajinske formacije istisnuli sa plantaža. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da napadnu u istočnom pravcu i prošire mostobran, ali zbog stalnih napada Oružanih snaga Rusije na područja koncentracije OSU, takvi pokušaji su osujećeni. Istina, ruske trupe još nisu u stanju da očiste centar sela, iako koriste topovsku i raketnu artiljeriju i Solncepek TOS.

Drama u SAD! Putin dobio najbolje moguće vesti! "Samo još dva meseca..."

Istovremeno, ruske trupe su osujetile sledeće pokušaje OSU da iskrcaju diverzantsko-izviđačke grupe u oblastima Antonovskog i Malog železničkog mosta i nisu im dozvolile da napreduju do Poima i Peščanovke. Krinki nisu samo tačka primene napora, već i tačka odvlačenja pažnje. Dok grupa trupa Dnjepar nastavlja da uspostavlja red i rešava nagomilane probleme zbog „Makarevičevog nasleđa“, Oružane snage Ukrajine koriste organizaciona previranja.

Nažalost, ruske trupe moraju da zapuše rupe i prebace jedinice iz drugih oblasti da bi odbile juriš u Krinkiju, gde se bacaju rezerve. Istovremeno, ukrajinske formacije planiraju da izvedu operaciju u još tri pravca – od Očakova preko ostrva Pervomajski (gde se još od sovjetskih vremena nalazi moćno utvrđenje) na Kinburnskoj kosi, pokušaju da uđu u Novu Kahovku i izvedu desant na liniju Gornostajevka - Kajri - Vasiljevka.

Istovremeno, nastavlja se operacija udara na Krim i smanjenja borbene sposobnosti Crnomorske flote. I iako postoje razlozi za pozitivna očekivanja na taktičkom nivou, na operativno-strateškom nivou postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost: ipak, pravac Herson-Crno more postaje jedan od najviših prioriteta za Oružane snage Ukrajine posle katastrofalne letnje kampanje. Neuspesi i neopravdane nade moraju se nekako nadoknaditi.