15.11.2023.

12:49

Foto: Reuters

Planeta

Panika u svetu! Rusija i još jedna sila zajedno prave kalašnjikove, ali i ovo smrtonosno oružje

Rosoboroneksport koji je ruski državni izvoznik oružja, pregovara sa indijskim kompanijama o zajedničkoj proizvodnji avionskog oružja za indijsko vazduhoplovstvo, objavila je u utorak ruska državna novinska agencija RIA.

- Rosboroneksport sarađuje sa javnim i privatnim indijskim kompanijama kako bi organizovali zajedničku proizvodnju avijacionog naoružanja i integrisali ga u postojeću avijacijsku flotu Indije - prenela je RIA reči generalnog direktora Rosboroneksporta Aleksandra Mikejeva.

Nisu navedeni detalji o tome koje će indijske kompanije biti uključene u proizvodnju, niti kada će potencijalna proizvodnja početi. Rusija je najveći dobavljač oružja Indiji, a 45 odsto indijskog uvoza odbrane 2022. godine bilo je iz Rusije, prema ovogodišnjem izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), prenosi Jutarnji list.

Informer

Vladimir Putin sa ruskom vojskom

Mikejev je rekao da su Rosoboroneksport i partneri iz Indije nabavili borbene avione Su-30MKI, tenkove, oklopna vozila i granate za indijsko Ministarstvo odbrane.

Indija i Rusija su početkom godine započele zajedničku proizvodnju automatskih pušaka Kalašnjikov AK-203.