15.11.2023.

14:48

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Loša vest za Hamas! Lavrov jasan, Iran i Liban neće udariti na Izrael

- Verujem da ni Iran ni Liban ne žele da na bilo koji način budu uvedeni u ovu krizu. Izrael ne bi trebalo da 'kupuje bezbednost' odbijajući da stvori palestinsku državu i smanjivanjem teritorije koja joj je namenjena - istakao je Lavrov u intervjuu za Raša tudej, prenosi TAS.

On je napomenuo da je to stav koji Rusija pokušava da prenese Izraelu i dodao da Moskva nikada nije potcenjivala značaj bezbednosti za Izrael.

Lavrov je ranije izjavio da je potreban hitan prekid vatre i usvajanje mera za rešavanje humanitarnih problema u Pojasu Gaze. On je podsetio da je Rusija pozvala na proporcionalan odgovor Izraela u skladu sa međunarodnim pravom, kada je palestinska militantna grupa Hamas započela napade na Izrael 7. oktobra.

Informer

Lavrov izneo tvrdnje da Iran i Liban ne žele da učestvuju u sukobu između Izraela i Hamasa

Tenzije su se ponovo rasplamsale na Srednjem istoku kada su pripadnici Hamasa iznenada napali Izraelsku teriotoriju iz pojasa Gaze, ubivši stanovnike izraelskih pograničnih naselja 200 ljudi odvedeno je u zatočeništvo, uključujući žene, decu i starije. Hamas je napad opisao kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al-Aksa u Jerusalimu. Izrael je najavio potpunu blokadu pojasa Gaze i izvodi vazdušne udare na Gazu, kao i na neke delove Libana i Sirije. Sukobi se vode i na Zapadnoj obali.