16.11.2023.

09:15

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP/Ariel Schalit,

Planeta

RAT NA BLISKOM ISTOKU! Teroristički napad u istočnom Jerusalimu! Izrael otkrio šta će uraditi sa Gazom! Žestoke borbe u gradu Gazi!

Pala "Palestina"! Izrael objavio snimak zauzimanja ključne tačke! (VIDEO)

 

Teroristički napad u istočnom Jerusalimu

Najmanje pet osoba je povređeno, uključujući jednu koja je u kritičnom stanju, u terorističkom napadu u istočnom Jerusalimu, saopštile su danas lokalne vlasti. Iz policije navode da su se trojica terorista približila kontrolnom punktu u istočnom Jerusalimu i otvorila vatru, prenosi Tajms of Izrael. Napadači su neutralisani, kaže se u saopštenju.

(VIDEO) Plamen rata se širi planetom! Napadnuta ambasada Izraela u Tokiju!

 

Hercog: Zadržaćemo snažno vojno prisustvo u Gazi

Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je da Izrael ne može da ostavi "vakuum" u Pojasu Gaze i da će izraelske snage morati da zadrže snažno vojno prisustvo u toj oblasti.

Hercog je naveo da izraelska vlada razmatra mnoge ideje o tome kako će se upravljati Gazom po okončanju sukoba sa palestinskom militantnom grupom Hamas.

- Ako se povučemo, ko će onda preuzeti tu oblast? Ne možemo da ostavimo vakuum. Niko neće želeti da Gaza ponovo postane baza terorista - rekao je izraelski predsednik u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Porodice talaca u Gazi kritikovali Kabinet bezbednosti jer je odbio sastanak

Porodice izraelskih talaca koje pripadnici Hamasa drže u Gazi oštro su kritikovale članove Kabineta bezbednosti i naveli da su tražili da se sastanu sa njima, ali da oni to nisu prihvatili.
Naveli su da ne znaju šta su zahtevi Izraela u pregovorima o oslobađanju talaca, preneo je izraelski list "Harec".

Porodice, koje već dva dana marširaju na putu ka kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanijahua u Jerusalimu, prošle su u sredu od Ber Jakova, grada u centralnom delu Izraela, ka jugu do kibuca Gezer.


Izraelska vojska: U kopnenoj operaciji do sada poginulo 50 vojnika

Broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije u Gazi dostigao je 50, prenosi Tajms of Izrael saopštenje vojske.

"Još dva vojnika ubijena su u borbi protiv Hamasovih terorista u severnom delu Pojasa Gaze, čime je broj poginulih u izraelskoj kopnenoj operaciji povećan na 50", navedeno je u saopštenju.


Hamas: Ne isključujemo da je izraelska vojska donela oružje u bolnicu

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je da je snimak izraelske vojske na kojem se navodno vidi pronađeno oružje u bolnici Al-Šifa u Gazi "smešan i bezvredan" i dodao da Hamas ne isključuje da je izraelska vojska "donela oružje i stavila ga u kompleks Al-Šifa".

Naim je sinoć rekao da je cilj Izraela da „pritisne“ bolnice i medicinske centre i da raseli stanovništvo Gaze i podsetio da je 25 bolnica na toj teritoriji sada van funkcije zbog „bombardovanja, opsade i uništavanja“, prenosi BBC.

Hamas je ranije demantovao tvrdnje da radi iz bolnice.