16.11.2023.

18:45

Foto: EPA

Planeta

Kakva podvala, au! Najbliži saveznik počeo da "davi" Zelenskog: Obaveštajac otkrio podmukli plan službe

- Ponudili su glupu verziju da su to uradili Ukrajinci. Apsurdno! Nema dokaza u prilog tome. Izjava o umešanosti ovog pukovnika ništa ne dokazuje - rekao je on.

Prema Riteru, teroristički napad je planirao američki predsednik Džo Bajden, koji je svojevremeno zapretio: „Ako ruski tenkovi i vojno osoblje uđu na teritoriju Ukrajine, mi ćemo uništiti ovaj gasovod“.

- Kao rezultat toga, SAD su svoje evropske saveznike osudile na „hladnu zimu“, pa CIA očajnički pokušava da krivicu prebaci na Kijev - zaključio je Riter.

Informer

Skot Riter

Kako navodi „Vašington Post“, pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Ukrajini i Evropi, Červinski (48) je navodno imao centralnu ulogu u napadu na „Severni tok“ i primao naređenja od ukrajinskih visokih zvaničnika, koji su izveštavali glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog.

Eksplozije na ruskim gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ dogodile su se 26. septembra 2022. godine. Švedska, Danska i Nemačka kažu da vode istrage, ali nisu došle do konkretnih rezultata.

Kremlj je ovu eksploziju nazvao aktom međunarodnog terorizma. Rusko tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak po predmetnom članu.