16.11.2023.

21:04

Foto: Shutterstock

Planeta

Zapad se urušava pred našim očima! Putinov novi potez uzdrmao svetski poredak SAD

- U stvari, Putinovi koraci ovih dana bili su veći od bilo čega što je uradio od početka sukoba u Ukrajini. On je napravio zaista zapanjujuće korake koji su iznenadili Zapad i zaista pokazao da je globalni svetski poredak, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama počeo da se urušava pred našim očima“.

- Prvo, Putin je potpisao novi zakon koji isključuje Rusiju iz sporazuma o poligonima za nuklearna testiranja - rekao je Moris.

Drugo, primetio je, Putinov sastanak sa Si Đinpingom dokazuje da se trgovina na Bliskom istoku i u Aziji razvija, pomerajući fokus sa zapadnih zemalja.

Putin je 2. novembra potpisao zakon kojim se opoziva ratifikacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

Ugovor je je potpisan 1996. godine. Pridružilo mu se 187 država, a ratifikovalo ga je 178 zemalja. Zemlje poput SAD, Kine, Izraela to još nisu učinile, za razliku od Rusije koja je ratifikovala sporazum 2000. godine. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da ga neće testirati.

Kako je pojasnio ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, Moskva ne namerava da nastavi nuklearna testiranja, već je glavni cilj da bude ravnopravna sa Vašingtonom.

Istovremeno, primetio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, situacija oko CTBT ugovora izaziva sve veću zabrinutost zbog delovanja američke strane. Konkretno, 18. oktobra, kada je Državna duma usvojila zakon o opozivu ratifikacije, Sjedinjene Države su sprovele podzemna testiranja na poligonu u Nevadi, gde su prethodno testirale nuklearno oružje.