17.11.2023.

21:30

Foto: Ilustracija

Planeta

"Izabrali su svoj put"! Moskva se obratila Finskoj nakon šokantne odluke: Činite veliku grešku

- (Može se) samo izraziti duboko žaljenje što su finske vlasti krenule putem uništavanja bilateralnih odnosa - rekao je on, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. Peskov je istakao da su dve zemlje uvek imale uzajamno korisne odnose i odnose poštovanja.

"Rusija nikada u modernoj istoriji nije pretila Finskoj, nismo imali razloga za bilo kakvu konfrontaciju. Sada su oni izabrali ovaj put. Sa naše tačke gledišta, ovo je velika greška", dodao je on.

Odluka o zatvaranju graničnih prelaza usledila je nakon što je Helsinki optužio ruske vlasti da usmeravaju migrante u Finsku u znak odmazde za njenu odluku da poveća saradnju u oblasti odbrane sa SAD.

Informer

 

Fon der Lajen se zahvalila Fincima

Kremlj je kategorički odbacio takve optužbe. Finska granična straža saopštila je da će na četiri od devet prelaza biti postavljene barijere kako bi se „sprečio ulazak”. Oko 300 tražilaca azila, uglavnom iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije, stiglo je ove nedelje u Finsku, kažu graničari.

Skoro 100 njih ušlo je iz Rusije samo danas do podneva, prema finskim zvaničnicima. Tražioci azila koji stižu preko Rusije od sutra će moći da predaju svoje zahteve samo na dva severna granična prelaza, u Sali i Varcijusu, rekao je Mati Pitkaniiti, šef granične službe za međunarodne poslove.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, juče je zahvalila finskim vlastima na zaštiti spoljne granice bloka. „Ruska instrumentalizacija migranata je sramotna“, rekla je ona. Granični prelazi koji će biti blokirani u ponoć su: Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala.