18.11.2023.

10:12

Foto: Reuters

Planeta

Panika u bolnici Šifa, pojavila se strašna informacija, Izrael se odmah oglasio!

Kako je javila Al Džazira, pozivajući se na izvor u bonici, tamo se nalazi oko 7.000 ljudi, među kojima i pacijenti u kritičnom stanju koje je nemoguće evakuisati. 

- Oni nemaju nikakva vozila hitne pomoći da prebace pacijente i prevremeno rođene bebe na jug Gaze - rekao je.

U bolnici je najmanje 300 pacijenata, neki ili većina njih u teškom ili kritičnom stanju, kao i hiljade raseljenih porodica.

To takođe uključuje najmanje 35 prevremeno rođenih beba koje su već osam dana van inkubatora zbog nedostatka kiseonika i struje. Bez inkubatora je ostalo 39 beba - četvoro je umrlo kasno u petak, a petoro je sada teško bolesno, navodi "Al Džazira".

Izraelske odbrambene snage demantovale su da su zahtevale da se bolnica Šifa evakuiše u roku od sat vremena, rekavši da su odgovorile samo na zahteve direktora medicinskog centra koji je tražio siguran put za one koji žele da odu.

"IDF je jutros prihvato zahtev direktora bolnice Šifa da omogući stanovnicima Gaze koji su bili u bolnici, a žele da se evakuišu, da to učine bezbednim putem", navodi se u saopštenju ID.

U izjavi za "Al Džaziru" jedan od lekara rekao je da nije moguće izmestiti pacijente bez kola hitne pomoći.

- Rečeno nam je da odemo preko puta al-Vahda. Na putu leži desetine tela. Mnogi raseljeni koji ne mogu da hodaju ostavljeni su na putu - rekao je doktor Omar Zakvot i istakao da u bolnici nema vode više od sedam dana.

- Struje nema već duže od tri nedelje. Odojčad i bebe ostale su bez kiseonika - kazao je, dodajući da su uslovi kao u nekoj "srednjevekovnoj pećini".

Izraelska vojska saopštila je da je pronašla "municiju, oružje i vojnu opremu" palestinskog pokreta Hamas u bolnici Al Šifa u Gazi, što Hamas negira. Izrael tvrdi da Hamas upravlja komandnim centrom i lavirintom tunela ispod bolnice, prenosi "Tajms of Izrael".