22.11.2023.

08:50

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Auuu! Teško njemu! Zelenskom javljeno šta su odlučili tajni krugovi Zapada!

- Dok su u nekim krugovima SAD-a i značajanom delu zemalja EU umorni od vojne i ekonomske podrške Ukrajini, a u poslednje vreme, nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, sve više se udaljavaju od Ukrajine, Zapad bi mogao da napusti nepomirljivog Zelenskog. U nedostatku izbora može doći do državnog udara ili raznih vrsta pritisaka i ucena, usled kojih lideri mogu postati glavlnokomandujući vojske Valerij Zalužni ili bivši savetnik kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič - navodi se u članku.

Prema Aksaju, čvrst stav Zelenskog, koji želi da nastavi neprijateljstva, u suprotnosti je sa Zalužnijevom izjavom o nemogućnosti pobede na bojnom polju, kao i sa pozivom bivšeg generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena da se odrekne izgubljenih teritorija u zamenu za članstvo u saveza, o kome je Arestovič govorio na pozitivan način .

Takođe, prema analitičaru, situaciju Zelenskog otežava neuspeh u kontraofanzivi i izazovi sa kojima će se Ukrajina suočiti zbog predstojećeg hladnog vremena i mogućih zimskih napada Rusije.

- Bilo kako bilo, ako gore navedeni faktori dovedu do toga da kijevska administracija izgubi kontrolu nad situacijom, u Ukrajini će nastati politička kriza. I to će dodatno povećati verovatnoću pobede Rusije - zaključio je ekspert.

Zelenski je ranije izjavio da smatra neprikladnim održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini, oni su, po njegovom mišljenju, „nebitni“ i ovo pitanje treba staviti na kraj. Istovremeno, ukrajinsko izdanje „Strana.ua” je ranije pisalo o jačanju protivrečnosti između političkog i vojnog rukovodstva zemlje, kao i širenju u političkim krugovima verzije da je glavnokomandujući Oružane snage Ukrajine Valerij Zalužni postaje alternativa Zelenskom i mogao bi da postane kandidat za predsednika Ukrajine.