23.11.2023.

10:54

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Gori Zapadna Evropa! Putin sedi i gleda kako se sve urušava, niko nije očekivao ovakav scenario!

- Vilders je navodno novi šef holandske vlade. Još jednu državu NATO- a preuzima Rusija. Putin samo treba da sedne i gleda kako se podrška Ukrajini postepeno urušava - sugerisao je Repke.

Repke je podelio i Vildersov tvit iz marta 2018. godine, u kome je holandski političar okačio svoju fotografiju iz ruske Dume sa natpisom:"Iz Rusije s ljubavlju"

Njemu je čestitao i mađarski premijer Viktor Orban, koji je napisao da su "vetrovi promene ovde", dodajući i gif iz spota poznate istoimene pesme Skorpionsa.

U dramatičnom ishodu, koji je zaprepastio evropsku politiku, Slobodarska partija (PVV) Gerta Vildersa osvojila je 37 od 150 mesta u parlamentu, što je više nego dvostruko bolji rezultat od onoga koji je ta stranka osvojila na izborima 2021. godine.

Laburističko-zeleni savez Fransa Timermansa zauzeo je drugo mesto sa 25 mesta, što je skok u odnosu na sadašnjih 17, dok je Dilan Jesilgoz, naslednik odlazećeg premijera Marka Rutea na čelu Narodne partije za slobodu i demokratiju, osvojio 24 mesta, 10 manje nego na prethodnim izborima, pokazuju rezultati ankete koji je sproveo Ipsos.

Pobeda Vildersa potencijalno će odvesti Holandiju na dramatično drugačiji put od onog na kojem je bila tokom četiri uzastopne vlade Rutea. Sada se postavlja pitanje da li će se još neke stranke pridružiti Vildersu kako bi formirale koalicionu vladu, s obzirom na to da mu, uprkos tome što je postao najveća stranka, nedostaje dosta poslanika za većinu u parlamentu.

Na početku kampanje, ekstremni desničar Vilders, zauzeo je umereniji ton, rekavši da je "dostupan" za pregovore o koaliciji, nakon što je novi lider Ruteove stranke Dilan Ješilgoz, rekla da, za razliku od svog prethodnika, neće isključiti Partiju za slobodu iz koalicionih pregovora. 

Međutim, njegova antiislamska retorika i dalje je u velikoj meri deo izbornog programa Partije za slobodu, koja želi da zabrani džamije i Kuran, ali i upotrebu islamskih marama u vladinim zgradama.  

Vilders koji se više od 15 godina buni protiv islama, od pokretanja svoje stranke 2006. godine, jedan je od ključnih predstavnika evropske krajnje desnice i tvrd evroskeptik koji poziva na referendum o izlasku iz EU.