24.11.2023.

18:50

Foto: Shutterstock

Planeta

Evropa opasno uzdrmana! Stari kontinent bure baruta: Estonija postavlja "zmajeve zube" na granici sa Rusijom

- Spremamo se za eventualno zatvaranje graničnog prelaza u Narvi. Prošle nedelje smo tamo postavili barijere, a u bliskoj budućnosti ćemo dodatno pojačati zaštitu graničnog prelaza Narva postavljanjem dodatnih betonskih barijera - saopštila je pres-služba. Policija i granična straža prefekture Ida rekla je za ERR.

Napomenuli su da pomno prate šta se dešava na granici, jer „Rusija vrši migracioni pritisak na Estoniju i Finsku“, navodno šaljući ljude koji nemaju pravo da uđu u Evropsku uniju.

Prve betonske piramide na graničnom mostu u Narvi pojavile su se 16. novembra uveče nakon što je 19 državljana Somalije i Sirije tamo stiglo iz Rusije i pokušalo da uđe u zemlju preko graničnog prelaza Narva bez pravnog osnova, napominje portal.

Dan ranije, ministar unutrašnjih poslova Estonije Lauri Laanemets. izvestio je da zemlja ne žuri da zatvori kontrolni punkt na granici sa Rusijom po ugledu na Finsku , jer migracioni pritisak to još ne zahteva.

Ministar je napomenuo da bi sadašnje zatvaranje granica bila preterana reakcija i pre demonstracija slabosti, kao i ulivanje straha u estonsko društvo, što Rusija navodno traži.

Finska vlada je u noći 24. novembra zatvorila kontrolne punktove Vartius, Salla i Kuusamo. Od 18. novembra zatvoreni su granični prelazi na jugoistoku Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra i Niirala. U praksi, to znači da će prelazak finsko-ruske granice biti moguć samo na kontrolnom punktu Raja-Josepi.
Helsinki je rekao da je Rusija izazvala ovu situaciju time što je pustila ljude koji nisu imali potrebna dokumenta .

Kako je izjavio sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov, rusofobični stav kojeg su finski lideri počeli da se pridržavaju je za duboko žaljenje.

Govoreći o optužbama na račun ruskih graničara, Peskov je istakao da oni poštuju sva uputstva, „granični prelaz koriste oni koji na to imaju zakonsko pravo“, a Moskva ne prihvata naterane optužbe .