24.11.2023.

22:37

Foto: Printscreen "X"

Planeta

(VIDEO) Hamas objavio snimak oslobađanja talaca

Izrael je oslobodio 39 palestinskih žena i dece iz svojih zatvora, saopštili su Katar i Crveni krst.

Devet sati nakon što su borbe prestale prvi put u sedam nedelja, Crveni krst je saopštio da je počeo da prenosi taoce iz Gaze u Izrael u zamenu za Palestince koji se drže u izraelskim zatvorima.

Identitet oslobođenih talaca je objavljen

Dvadeset četiri taoca su izbačena iz Gaze i predata egipatskim vlastima na graničnom prelazu Rafa.

Katar, posrednik u sporazumu o prekidu vatre, najavio je oslobađanje 13 Izraelaca, od kojih neki imaju dvojno državljanstvo, i 10 Tajlanđana i jednog Filipinca. Zauzvrat, 39 palestinskih žena i dece pušteno je iz izraelskih zatvora, saopštio je Katar.

Identitet oslobođenih izraelskih talaca je objavljen. U prvom redu su Adina Moše, Margalit Mozes, Danijela Aloni i njena ćerka Emilija.

Na fotografijama u drugom redu su Doron Ašer i njene ćerke Raz i Aviv i Hana Kaci.

U trećem redu su fotografije Keren Munder i njenog sina Ohada, Ruti Munder, Iaffa Adar i Channah Peri.

Informer

 

Identitet oslobođenih Palestinaca nije objavljen.

Izrael je pustio iz zatvora 24 Palestinke i 15 tinejdžera

- Duboki bol koje osećaju članovi porodice odvojeni od svojih najmilijih je neopisiv. Laknuli smo što će se neki ponovo ujediniti nakon duge agonije - rekao je Fabricio Karboni, regionalni direktor Crvenog krsta za Bliski istok.

Prema uslovima četvorodnevnog primirja između Izraela i Hamasa, 50 žena i dece biće oslobođeno u zamenu za 150 palestinskih žena i dece u izraelskim zatvorima, u kojima ih je na hiljade. Izrael tvrdi da bi primirje moglo biti produženo ako svakog dana bude oslobođeno dodatnih 10 ljudi.

Prvih trinaest pušteno je danas u zamenu za 24 Palestinke i 15 tinejdžera.

Egipat i Katar dogovorili su oslobađanje stranih radnika

Izvor upoznat sa pregovorima rekao je da oslobađanje tajlandskih radnika, od kojih su svi muškarci, nije povezano sa pregovorima o prekidu vatre i da je rezultat odvojenog dogovora sa Hamasom uz posredovanje Egipta i Katara.

Tajlandski i filipinski radnici na farmi zaposleni u južnom Izraelu bili su među 240 talaca odvedenih u Gazu kada su borci Hamasa 7. oktobra upali preko granice.