27.11.2023.

07:49

Foto: profimedia/Shutterstock

Planeta

Šok vesti iz Zapadne Evrope! Ako se ovo dogodi, Putin sigurno dobija rat! Neprijatelji Moskve se spremaju za završni udarac!

Ministarka, koja posle izbora podnosi ostavku, priznala je da je od svojih kolega u inostranstvu „čula dosta zabrinutosti” o mogućim posledicama pobede PVV na izborima. 

- Oni se plaše da će Holandija prekinuti isporuke borbenih aviona F-16 i drugu vojnu podršku ako stranka Gerta Vildersa dođe na vlast - ​​navodi se u članku.

Olongren je napomenula da će Partija slobode vladati kao deo koalicije, izrazivši nadu da će zemlja nastaviti da pomaže Kijevu.

- U prošlosti, PVV nikada nije pokazivao entuzijazam za podršku Ukrajini - rekla je ona, optužujući protivnike da izražavaju „proruski stav“.

Ministarka odbrane je obećala da će učiniti „sve što je moguće“ da spreči „da stvari idu ovim putem“ (prekid snabdevanja Kijevu – prim. aut.), nazvavši podršku Ukrajine „od vitalnog značaja“ za bezbednost Holandije.

U Holandiji su u sredu održani vanredni parlamentarni izbori. U njima je učestvovalo 26 političkih partija. Izlaznost je, prema poslednjim podacima, bila 77,8 odsto. Prema najnovijoj prognozi novinske agencije ANP, Vildersova Partija slobode postaće najveća partija u Predstavničkom domu (donjem domu parlamenta) Holandije, sa predviđenim brojem poslaničkih mesta na 37. Birački odbor zemlje očekuje se da će konačne izborne rezultate objaviti 1. decembra.

Vildersova stranka je kritična prema politici EU, multikulturalnom društvu, a takođe se zalaže za izlazak Holandije iz evrozone. Slobodarska partija je protiv sankcija Rusiji i ne podržava isporuke oružja Ukrajini. Vilders je bio jedan od poslanika koji je odbio da bude prisutan u Predstavničkom domu Holandije tokom govora Volodimira Zelenskog .

Holandija i Danska su prve pristale da Ukrajini obezbede lovce F-16. Bela kuća je potvrdila da će Ukrajina dobiti borbene avione trećih zemalja po završetku obuke za svoje pilote. Olongren je naveo da Holandija planira da pošalje prve lovce F-16 u Kijev 2024. godine.