26.11.2023.

23:55

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Šok! Bajden prihvatio ideju o isporuci oružja - najveće saveznike ostavlja na cedilu?!

- Bajden je odgovorio na pitanje i priznao da takva ideja postoji - prokomentarisao je Salivan reči američkog predsednika koji je uvođenje uslova za slanje vojne pomoći nazvao "dragocenom idejom".

Istovremeno, Bajdenov savetnik naglasio je da američke vlasti svoj dosadašnji pristup u okviru palestinsko-izraelskog sukoba smatraju efikasnim, jer omogućava "postizanje rezultata". 

Reč je o povratku talaca, privremenom prekidu ratnih dejstava i snabdevanju humanitarnom pomoći stanovnika Pojasa Gaze.

Na pitanje novinara da li stav Vašingtona znači da "neće biti ograničenja", Saliven je odgovorio: "Ne, svi smo videli šta je rekao. On je tu ideju prihvatio".

U sredu je postalo poznato da su Izrael i Hamas, uz posredovanje Katara i Egipta, postigli prvi sporazum velikih razmera od eskalacije sukoba 7. oktobra. Strane su se, naime, složile da prekinu vatru na četiri dana kako bi razmenili desetine talaca i zatočenika koje drže.

Primirje je počelo u petak ujutro. Prema uslovima primirja, ono može trajati najviše deset dana. U okviru sporazuma, u Pojas Gaze će svakodnevno ulaziti 200 kamiona sa humanitarnom pomoći i četiri sa gorivom i gasom za domaćinstva.

Pored toga, za to vreme bi do 100 izraelskih talaca moglo biti oslobođeno u dve faze, u zamenu za 300 palestinskih zatvorenika. U prva četiri dana očekuje se povratak 50 zatvorenika. Hamas je već oslobodio 17 talaca, uključujući žene i decu, a Izrael je zauzvrat u toku dana oslobodio 39 Palestinaca.