27.11.2023.

13:55

Foto: EPA

Planeta

Teško njemu! Bajden dobio užasavajuće vesti! Ništa više ne može da ga spasi, svesno srlja u ambis!

Ovonedeljna anketa En-Bi-Si njuza donela je, za "Politiko" zapanjujući rezultat: Tramp je omiljeniji od Bajdena i među glasačima mlađim od 35 godina. On ima 46 odsto podrške prema 42 odsto koliko ima sadašnji američki lider.

I druge ankete takođe pokazuju tesnu trku dvojice političara u grupi koja je ranije predstavljala pouzdano demokratsko biračko telo. Ankete u kojima vodi Bajden samo su izuzetak, a ne pravilo.

Bajdenov rejting već je istorijski nizak za predsednika, a i dalje opada, pa je sada na 38 odsto podrške što je najniže od jula 2022.

U međuvremenu, Trampovi brojevi rastu. On je prvi put ovog meseca prešao 46 odsto, a već ove nedelje stigao je iznad 47 odsto, što je otprilike jednako njegovom udelu glasova na izborima 2020.

Od sredine avgusta, Bajden i Demokratski nacionalni komitet potrošili su oko 12 miliona dolara na reklamne oglase na državnoj televiziji, a tokom većeg dela jeseni, Bajden je trošio oko milion dolara nedeljno, iako je to otprilike prepolovljeno u poslednjih nekoliko nedelja

Ni to mu, međutim, ne pomaže.

Jedna od najupečatljivijih stvari u vezi sa "zastrašujućim" brojevima anketa za Bajdena je da se porede samo sa Trampom, i ne uključuju kandidate trećih strana koji bi mogli da izvuku još više glasova od predsednika.

Anketari Bajena još nisu "premerili" uzevši u obzir Roberta F. Kenedija mlađeg i Kornela Vesta ili kandidatkinju Zelene stranke Džil Stajn.

Trampova prednost u odnosu na Bajdena u prosecima "Ril klir politiksa" manja je kada se doda Kenedi, ali nešto veća kada su uključeni i Vest i Stajn . To znači da je prerano reći tačno kako će nezavisni kandidati i kandidati trećih strana promeniti izbornu matematiku za Bajdena i Trampa.