27.11.2023.

15:30

Foto: Informer

Planeta

Šta sad?! Stoltenberg šokirao izjavom o Ukrajini! Zelenski i ekipa će poludeti kada ovo čuju!

- Svi saveznici se slažu da Ukrajina treba da postane članica Alijanse. Na sastanku u Briselu ćemo se dogovoriti o neophodnim reformama koje će Ukrajinu približiti članstvu - izjavio je on.

- NATO ima dva fundamentalna zadatka. Prvi - podrška Ukrajini, a drugi, i najbitniji zadatak, je sprečavanje eskalacije ovog sukoba u pravi rat Rusije i NATO-a, jer bi to dovelo do još više patnje, smrti i uništavanja - dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Alijanse nije propustio priliku ni da upozori Rusiju da je NATO spreman da brani svaki centimetar svojih članica.

- Mi ne samo da pričamo, već i radimo. Već smo pojačali svoje prisustvo na istočnom krilu Alijanse. To ne radimo da izazovemo sukob, već da ga sprečimo - poručio je on. 

Podsetimo, jedan od glavnih razloga zbog kojih je Rusija prošle godine pokrenula Specijalnu vojnu operaciju je namera Ukrajine da uđe u NATO, odnosno, dalje približavanje pakta ruskim granicama. Ruski zvaničnici upozoravali su javnost na opasnost od širenja Alijanse i mesecima pre otpočinjanja sukoba neprestano su pozivali Alijansu da potpiše i zvanične garancije Rusiji da se NATO više neće približavati njenim granicama. Sva usmena obećanja koja su do tada davana bila su prekršena. 

Govoreći o situaciji u zoni SVO, Stoltenberg je priznao da je stanje za ukrajinske vojnike kompleksno i da imaju velike gubitke, bez obzira na veliku vojnu pomoć koju Kijev dobija od saveznika.

- Situacija duž cele linije fronta je teška, a posebno na istoku. Tamo je veoma teška, vidimo velike gubitke - izjavio je on, prenose "RIA Novosti".